13:40 04 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.44
 • RUB0.25
 • RON4.04
 • UAH0.65
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  611 0 0

  Reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași au publicat, pe pagina lor de Facebook, o radiografie a realității școlii românești.

  BUCUREȘTI, 28 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Sindicaliștii spun că în luna ianuarie, salariații din învățământul preuniversitar românesc au dezbătut public modul în care este organizat și funcționează sistemul educațional al României. Pe lângă elementele pozitive identificate, dascălii au propus și măsuri coercitive.

  În opinia dascălilor, sunt mai multe aspecte care trebuie schimbate. Este vorba despre stabilirea unei structuri fixe a anului școlar, care să înceapă în data de 15 septembrie și să se încheie în 15 iunie.

  De asemenea, dascălii vor să existe o strategie pe termen lung pentru sistemul de învățământ astfel încât să nu mai apară pe parcurs schimbări nedocumentate, fără analize de impact, o dată cu schimbarea ministrului Educației.

  Diminuarea numărului de elevi la clasă, în general, și la clasele unde sunt copii cu nevoi speciale este un alt of al profesorilor.

  ”Se impune depolitizarea învățământului pe toate palierele. Conducerea școlilor să fie stabilită printr-un concurs riguros care să elimine orice urmă de subiectivitate sau să fie aleasă de către colegi”, mai notează sindicaliștii.

  De asemenea, dascălii doresc să se asigure materiale și mijloace didactice moderne care să permită un act educativ atractiv și de calitate, să existe un calendar fix de desfășurare a examenelor naționale, iar liceele tehnologice să aibă un bacalaureat diferențiat.

  ”Cursurile de perfecționare pentru cadrele didactice să fie gratuite. În momentul de față sunt scumpe, suportate de beneficiari și sunt o adevărată afacere pentru furnizori”, au mai cerut dascălii.

  Aceștia mai doresc să dispară obligativitatea serviciului în școală făcut de profesori, iar securitatea cadrelor didactice și a elevilor să fie asigurată de personal specializat.

  Tematic

  Pensionare profesori: anunțul vicepremierului Turcan, schimbare importantă
  Creșteri salariale 2020 pentru profesori: ce se întâmplă cu ele
  Lovitură pentru profesori: fără majorările de salarii din 2020
  Salarii profesori 2020: Orban, anunț despre veniturile din Educație
  Salarii profesori: Raluca Turcan, anunțul momentului
  Tagurile:
  Cursuri, Profesori


  Știrile Zilei