08:52 03 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.50
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
    EDUCAȚIE
    Sa primesc un link scurt
    938 0 0

    S-ar putea schimba regulile pentru decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care sunt nevoiți să facă naveta între unități de învățământ din afara localității de domiciliu.

    BUCUREȘTI, 29 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Actualele condiții impun limite de tarif pentru acești școlari. Proiectul de ordonanță introduce limita distanță, mai exact, 50 de kilometri parcurși zilnic.

    Astfel, articolul 84 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 se modifică.

    ”Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier”, se arată în documentul menționat, potrivit dcbusiness.ro.

    Mai mult decât atât, elevilor de liceu care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu la filiera/profilul/specializarea solicitată li se decontează cheltuielile de transport în limita a 50 de kilometri sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați.

    Decontarea se va realiza pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier.

    Aceste modificări vin ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective - spre exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

    Tematic

    Plecare bombă din Ministerul Educației: legătura cu examenul de titularizare
    S-a aflat: ce a ținut ascuns Ministerul Educației timp de cinci ani, e dezastru
    Delegare în interesul învățământului: Ministerul Educației anunță schimbări
    Ministerul Educației a anunțat: ce se întâmplă cu comisiile metodice
    Gripa închide școlile! Situația la zi, publicată de Ministerul Educației
    Tagurile:
    Elevi, reguli, Ministerul Educației


    Știrile Zilei