14:50 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  708 0 0

  Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general în Iași, susține, într-o postare de pe Facebook, că este de părere că inspectoratele școlare trebuie fie desființate, fie transformate din temelii.

  BUCUREȘTI, 30 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Propunerea Uniunii Salvați România, de a se desființa inspectoratele școlare, pentru a rupe lanțul vicios al controlului politic asupra sistemului de Educație a stârnit deja reacții.

  ”Ne dorim o descentralizare reală și o reprezentativitate mai mare a părinților în consiliile de administrație, iar directorii să fie numiți prin concurs”, a explicat Cristina Iurișniți, deputat USR.

  Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general în Iași este de părere că inspectoratele școlare trebuie desființate sau transformate din temelii. Există variante care pot fi discutate și, în acest sens, Romaniuc aduce argumente.

  În primul rând, spune expertul, inspectoratele școlare funcționează aproape la fel ca înainte de 1989, iar abordarea este una de control, subordonare și uniformizare.

  În al doilea rând, numirile pe funcții au puternice influențe politice.

  ”Inspecția școlară, chiar dacă se realizează după o metodologie aprobată de Ministerul Educației Naționale/Ministerul Educației și Cercetării diferă foarte mult de la un județ la altul. Asta în primul rând pentru că nivelul de pregătire al inspectorilor este foarte diferit”, a scris Romaniuc .

  Nu în ultimul rând, inspectoratele școlare mențin centralizarea și limitează prea mult autonomia școlilor.

  Sputnik a argumentat, aici, de ce nu este bine să se desființeze inspectoratele școlare și, mai mult decât atât, de ce nu este sustenabilă o asemenea propunere.

  Desigur, din punct de vedere declarativ, se poate orice. La fel cum, pentru a câștiga un important capital de imagine, actualul Guvern ar putea desființa inspectoratele școlare. Problema este alta. Este pregătit sistemul de învățământ pentru ceea ce va urma? Va putea gestiona situația din teritoriu?

  Tematic

  Buget Educație 2020: cifre oficiale, nu arată bine. Ce se întâmplă cu salariile
  Critic al Monicăi Anisie, colonel în rezervă, consilier la Educație
  Mutare în Educație! Cine este noul director al Editurii Didactice și Pedagogice
  Salarii profesori 2020: Orban, anunț despre veniturile din Educație
  Decizii cheie în Educație – Anisie și noile planuri-cadru. REDUCEREA numărului de ore
  Tagurile:
  specialist, Școală, Inspecție


  Știrile Zilei