21:38 13 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.90
 • RUB0.23
 • RON4.33
 • UAH0.64
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  732 0 0

  Marius Nistor vorbește despre Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției.

  BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” susține că sindicatul pe care îl conduce nu s-a opus niciodată demersurilor legislative de natură să vină, în mod real și eficient, în sprijinul salariaților din învățământ.

  Nistor spune că obiecțiile FSE au vizat alte texte din cuprinsul Legii privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției.

  Ei se referă printre altele, la articolul 4 care precizează că, în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, se bucură de prezumție relative de veridicitate, până la proba contrară.

  Sindicaliștii spun că prezumția relativă de veridicitate o regăsim reglementată și recunoscută ca atare – inclusiv în practica instanțelor de judecată și a CEDO – doar în ceea ce privește procesele verbale de constatare a contravențiilor – emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliție  etc, acte emanând de la o autoritate în materie.

  Mai mult, în opinia lor, acordarea acestui statut unei simple sesizări nu este în regulă.

  ”În practică, am întâlnit numeroase situații în care personalul didactic face sesizări îndreptate împotriva propriilor colegi – uneori chiar împotriva întregului consiliu profesoral. O atare sesizare se prezumă că nu este reală, efect al dispozițiilor mai sus citate. Pe cale de consecință, cadrele didactice împotriva cărora s-a făcut sesizarea trebuie să își demonstreze nevinovăția”, a precizat Marius Nistor, liderul FSE .

  Cu alte cuvinte, a explicat Nistor, un cadru didactic reclamat de un coleg nu mai este nevinovat până la proba contrarie, ci este vinovat până la proba contrarie. În acest fel, este de părere sindicalistul, se încalcă un drept fundamental al persoanei, acela de a fi considerat nevinovat până când i se demonstrează nevinovăția.

  Tematic

  Critic al Monicăi Anisie, colonel în rezervă, consilier la Educație
  Anisie nu vrea 6% din PIB pentru Educație? ”Nu am ce să fac cu banii”
  Mutare în Educație! Cine este noul director al Editurii Didactice și Pedagogice
  Sindicalist din Educație, adevărul despre salarii: când intră banii
  Decizii cheie în Educație – Anisie și noile planuri-cadru. REDUCEREA numărului de ore
  Vișoianu, Coaliția pentru Educație: ”Există hârtii care nu sunt cerute de MEC”
  Salarii profesori 2020: Orban, anunț despre veniturile din Educație
  Tagurile:
  sesizări, Profesori, Educație

  Știrile Zilei