00:16 28 Mai 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.72
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  3405210

  Fostul secretar de stat Florian Lixandru critică decizia actuală, prin care tot personalul din școli și inspectorate va fi obligatoriu în concediu de odihnă de pe 4 până pe 24 aprilie, adică toată vacanța de Paște.

  BUCUREȘTI, 3 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Adresa nr. 88/RBL/02.04.2020 avizată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari – PNL – are la bază o notă – atașată documentului – dată anul trecut de fostul secretar de stat Florian Lixandru – PSD.

  © Sputnik / Виталий Аньков

  Lixandru a reacționat și a precizat că nota dată anul trecut era numai pentru personalul didactic și că toți ceilalți nu pot fi obligați de angajator să își ia concediu.

  Acesta menționează că numai la inițiativa angajatului se ia concediul de odihnă, cu aprobarea angajatorului în funcție de volumul de muncă sau situațiile ce nu necesita amânare.

  ”Deci obligarea angajatului sau inducerea către acesta a faptului că trebuie să își ia concediu de odihnă plătit încalcă, din punctul meu de vedere, principiul bunei-credințe în raporturile de muncă. Angajatorul este cel care trebuie să-l ferească pe salariat de riscul contaminării, angajatul fiind partea slabă din contract și neavând resursele necesare de apărare contra unei astfel de situații”, a explicat Lixandru.

  Fostul secretar de stat i-a transmis Luminiței Barcari că o roagă să își asume ceea ce decide aceasta sau cei din subordinea sa și ”să nu se mai ascundă după umbre ale trecutului”.

  Actualul secretar de stat nu a rămas indiferentă la mesajul lui Florian Lixandru. Luminița Barcari îi atrage atenția că a devenit vocal în ultimul timp și că i-ar fi plăcut să fie atât de implicat și pe vremea când ocupa funcția de secretar de stat.

  ”Eu nu vă consider purtătorul de cuvânt al personalului din învățământ. Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic au înțeles situația de criză prin care trecem cu toții și sunt convinsă că preferă să stea în siguranță, alături de familie, decât să se expună unei contaminări. Îi asigurăm pe toți că prioritatea noastră în această perioadă este sănătatea elevilor și a întregului personal. Situațiile de criză impun măsuri adecvate, pe care dumneavoastră, domnule Lixandru ar trebui să le înțelegeți!”, a scris Barcari.

  Lixandru nu s-a lăsat intimidat și i-a reproșat Luminiței Barcari că nici el nu a văzut implicarea acesteia.

  Daniela Bogdan, directorul general al Ministerului Educației și Cercetării s-a alăturat discuțiilor.

  „Mă gândesc că fiecare om are, la un moment dat, sentimentul penibilului situației. Unii, se pare, nu ajung la acest catharsis. Eu am reținut din tot acest cocktail de vorbe (insalubru), doar autoeticheta “umbră a trecutului”, a punctat Daniela Bogdan.

  „Daniela Bogdan cred că vă referiți la dvs. atunci când afirmați: “Mă gândesc că fiecare om are, la un moment dat, sentimentul penibilului situației. Unii, se pare, nu ajung la acest catharsis.” Și autocritica este de apreciat”, a încheiat Lixandru.

  Reamintim că, la momentul de față, unitățile de învățământ sunt închise, măsură luată de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

  Tematic

  Învățătoare: ”Dezideratul unor profesori români – de a termina serviciul mai repede”
  Salarii profesori 2020 în funcție de rezultatele de la clasă
  Părinții: ”Domnilor profesori, respectați-vă statutul. Nu dați note după nume…”
  Părinți și profesori la ore. Cristache: ”Nu cred că părinții ar refuza”
  Violeta Alexandru, apel către profesori: ”O parte pot să se alăture unui efort voluntar”
  Elevi neascultători sau profesori care nu își fac meseria cum trebuie? Analist, explicații
  Inspector școlar, sfaturi pentru profesori: lecții pe Whatsapp pentru elevi
  Tagurile:
  concedii, Profesori


  Știrile Zilei