23:30 04 Martie 2021
În direct
 • EUR21.19
 • USD17.57
 • RUB0.24
 • RON4.35
 • UAH0.63
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  360120

  Cele trei federații sindicale din Educație – FSLI, FSE Spiru Haret și Ama Mater au trimis o scrisoare deschisă premierului României în care îi cer să nu trimită în șomaj tehnic personalul din sistem.

  BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Documentul trimis de sindicaliștii din Educație se intitulează ”Argumente pentru exceptarea personalului didactic auxiliar și nedidactic din unitățile și instituțiile din învățământul preuniversitar, din inspectoratele școlare, din bibliotecile centrale universitare, precum și din învățământul universitar de la măsura trecerii în șomaj tehnic”.

  Reamintim că, săptămâna trecută, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, atrăgea atenția că trimiterea profesorilor în șomaj tehnic ar provoca o mare instabilitate în sistem.

  La scurt timp după declarația liderului FSLI, premierul Orban a declarat că problema șomajului tehnic se pune numai pentru personalul auxiliar și nedidactic din învățământ.

  Sindicaliștii spun că majoritatea personalului nedidactic are acum salariul minim brut pe economie, venit care include această categorie de salariați în rândul celor mai săraci, astfel că o diminuare cu 25% a salariilor îi va duce pe acești oameni la limita subzistenței, susțin sindicaliștii.

  Sindicaliștii enumeră, mai întâi, principiile publicate recent de Internaționala Educației în condițiile Pandemiei COVID-19, apoi urmează atribuțiile personalului didactic auxiliar și nedidactic, vizat de declarațiile premierului Orban privind o eventuală trimitere în șomaj tehnic cu diminuarea veniturilor.

  ”Personalul didactic auxiliar și cel nedidactic nu pot face obiectul șomajului tehnic în perioada următoare, deoarece aceştia își vor continua activitatea și pe perioada întreruperii cursurilor, pentru ca unitățile/ instituțiile de învățământ să funcționeze și pentru ca preșcolarii, elevii, studenții și cadrele didactice să beneficieze de condiții optime și de siguranță, odată cu reluarea cursurilor”, au concluzionat sindicaliștii.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Sindicaliștii din Sănătate nu mai rezistă. Apel către Sorina Pintea
  Alegeri turul 2: ce vor sindicaliștii din Educație de la Dăncilă și Iohannis
  Inspecțiile școlare: ce propun sindicaliștii din Educație, discuții cu Anisie
  Sindicaliștii, apel la Iohannis, în interesul educatoarelor și învățătoarelor
  Sindicaliștii din Educație:”Personalul didactic face sesizări împotriva propriilor colegi”
  Tagurile:
  Guvernul Orban, educație, șomaj

  Știrile Zilei