15:08 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  419 0 0

  Fostul consilier al Ecaterinei Andronescu a vorbit despre desființarea Institutului de Științe ale Educației și comasarea sa în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

  BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Astăzi, a fost publicat în Monitorul Oficial actul care stabilește normele de funcționare ale noului Centru Național de Politici și Evaluare în Educație. După 30 de ani, a fost desființată singura instituție publică de cercetare în Educație.

  Potrivit documentului oficial, noul Centru Național de Politici și Evaluare în Educație va fi format din fostul Institut de Științe ale Educației și din Centrul Național de Evaluare și Examinare.

  Nota de fundamentare a actului normativ precizează că motivul acestei acțiuni l-a reprezentat o abordare unitară în derularea activităților menite să pună în aplicare programul de guvernare.

  Radu Szekely, fostul consilier al Ecaterinei Andronescu, a declarat, exclusiv pentru Sputnik, faptul că actualul guvern copiază măsura propusă în mandatul ministrului Andronescu. E drept, doar pe jumătate.

  Acesta spune că în Planul de Acțiune 2020-2030 propuseseră, de fapt aceeași integrare, în cadrul unei singure agenții, doar că propunerea mergea mai departe, integrând în agenție și procesul de autorizare, acreditare și evaluare continuă a unităților de învățământ non-universitar, deci aceasta să răspundă și de asigurarea calității în tot ceea ce înseamnă educație pe tot parcursul vieții, cu excepția cazurilor unde se aplică autonomia universitară – lucru care nu se poate face prin Hotărâre de Guvern ci este necesară o modificare legislativă mai de substanță.

  Radu Szekely și-a exprimat speranța că procesul va continua, dacă tot a fost început, pentru că i se pare fundamental să existe o agenție în subordinea Ministerului Educației, însă independentă politic și care să asigure, din punct de vedere științific, coerența obiectivelor curriculare, a conținutului și metodelor didactice, a evaluărilor formative și sumative, în scopul monitorizării și promovării performanței educaționale și a politicilor statului în domeniul educației.

  ”Această agenție ar putea, așa cum sugeram și în planul de care vorbeam mai devreme, să preia rolul de inspecție școlară în scopul evaluării școlilor per ansamblu și, mai ales, al sprijinirii lor pentru a atinge nivelul de calitate dorit”, a subliniat Radu Szekely.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Romaniuc: titularizarea pe viață, ”unul din obstacolele inovării sistemului de educație”
  Propunere în educație: ”O soluție ar fi modificarea Programului ”Euro 200”
  Sindicaliștii din Educație:”Personalul didactic face sesizări împotriva propriilor colegi”
  Bugetul 2020: vești bune pentru Educație, se anunță creșteri mari
  Scandal în Educație: profesorii de la gimnaziu, atac la învățători
  Tagurile:
  Inspecție


  Știrile Zilei