03:52 29 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  258612

  Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 370/7.05.2020, care prevede alocarea a 150 milioane de lei pentru cumpărarea de tablete și laptopuri prevede că achiziția se va face în baza art. 111, alin. 1, litera f din Legea Educației Naționale.

  BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Pandemia de coronavirus a pus lacătul pe școli și a silit dascălii și elevii să învețe online. Problema este că nu toți au dispozitive, așa că Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, o hotărâre privind suplimentarea bugetului ministerului cu suma de 150 de milioane de lei pentru 2020.

  Suma alocată va fi utilizată pentru achiziția de dispozitive electronice conectate la internet, necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat. Obiectivul Ministerului Educației este să asigure accesul la activitățile didactice la distanță elevilor din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar.

  Criteriile de repartizare sunt stabilite prin ordin de ministru, în baza propunerilor unităților de învățământ preuniversitar de stat.

  Achiziția se va face în baza art. 111, alin. 1, litera f din Legea Educației Naționale.

  Bunurile achiziționate, adică aproximativ 250.000 de tablete și laptopuri, vor intra în baza materială a școlilor. Unitățile de învățământ vor putea da aceste device-uri elevilor care nu dețin asemenea dispozitive cu titlul de împrumut.

  Potrivit legii, însă, după o perioadă de folosire a acestor tablete și laptopuri, sau conform regulilor specificate în contractele cu părinții/regulamentele școlilor elevii vor fi nevoiți să returneze aceste device-uri.

  Programul lansat prin această hotărâre se numește „Programul național Școala de acasă”, achiziția se va face prin ONAC, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate conform articolului 3, litera k din normele metodologice ale ordonanței de înființare a ONAC, va fi nevoie de un memorandum aprobat de Guvern pentru a putea face achiziția, informează edupedu.ro.

  În proiect se precizează că dispozitivele electronice vor avea conexiune la internet și vor intra în dotarea unităților de învățământ de stat. Acestea urmează să fie folosite în scopul facilitării activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

  La momentul de față, potrivit OMEC 4135/2020, care aprobă instrucțiunea pentru învățământul online, există posibilitatea ca școlile să cesioneze părinților sau profesorilor echipamente din dotarea unităților de învățământ, pentru a putea desfășura procesul de învățare online.

  Evident, dacă aceste dispozitive sunt deteriorate, ele trebuie plătite de către cei care le-au stricat.

  La nivelul MEC nu există o statistică despre câte școli au aplicat acest punct din ordinul amintit.

  Tematic

  Dragomir: „Daţi copiilor mei tabletele şi calculatoarele cu jocuri înapoi”
  Cristache: ”Tot vorbim de tablete lipsă și voi vă lăfăiți în pensii de mii de euro?”
  Despre Anisie, teleșcoală și tablete: „Mii de copii n-au ce mânca, n-au curent electric”


  Știrile Zilei