03:29 29 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  945910

  Măsurile pentru Educație făcute prin Ordonanță de Urgență cuprind mai multe modificări la examenul de Bacalaureat, Titularizare, Definitivat și grade didactice, precum și pentru posturile aflate în restrângere de activitate.

  BUCUREȘTI, 15 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Examenele din acest an suferă modificări.

  Cea mai importantă schimbare de la examenul de Bacalaureat este anularea probelor orale, cele de competențe și recunoașterea ori echivalarea lor cu certificate/medii.

  Cadrelor didactice care susțin examenul pentru definitivare în învățământ, în acest an, cadrelor didactice li se recunoaște nota obținută șa ultima inspecție la clasă, care a fost susținută în calitate de cadru didactic calificat.

  Gradul didactic II se obține prin promovarea a cel puțin două inspecții școlare și a unei probe scrise ce conține elemente de pedagogie și de psihologie, precum și elemente de metodica specialității cu abordări interdisciplinare și de creativitate, elaborată pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte, informează edupedu.ro.

  Referitor la examenul național de Titularizare 2020, proba practică a fost anulată. Examenul în sine va fi o probă scrisă în cadrul concursului național organizat de inspectoratele școlare pentru ocuparea posturilor.

  În ceea ce privește pretransferul, începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență  și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, prin derogare de la prevederile art. 252 alin. (5) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cadrele didactice titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar beneficiază, la cerere, de pretransfer în aceeaşi localitate, în localitatea în care îşi are domiciliul cadrul didactic sau pentru apropiere de domiciliu, conform metodologiei elaborate cu consultarea partenerilor de dialog social şi aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

  Personalul didactic asociat și personalul didactic pensionat, dacă dorește să se angajeze la plata cu ora, trebuie să prezinte un curriculum vitae, care să conțină elemente relevante cu privire la activitatea profesională

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Titularizare, definitivat, grade didactice – MEC, anunț de ultim moment
  Definitivat, grade didactice și titularizare 2020: modificări importante
  Titularizare 2020: FLSI vrea anularea examenului, solicitare către Anisie
  Tagurile:
  Monitorul Oficial, grade, Titularizare 2020, definitivat


  Știrile Zilei