12:25 23 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.60
 • USD16.66
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.59
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  72420

  Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, vor fi organizate trei sesiuni de Bacalaureat. Totul despre calendarul şi desfăşurarea examenelor, materii, regulile pe care vor trebui să le respecte elevii şi afişarea rezultatelor.

  BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik, Doina Crainic. Anul acesta s-a renunțat la sesiunea specială pentru olimpici, dar s-a adăugat una specială, pentru elevii afectați de coronavirus sau cu temperatură la primele examene.

  De asemenea, examenele vor fi organizate în unităţile de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.

  Calendarului de desfășurare a examenului național de Bacalaureat în anul scolar 2019 – 2020, aprobat de Ministerul Educației Naționale, este următorul: pe 22 iunie este programată proba scrisă la Limba și literatura română – proba Ea), pe 23 iunie, proba scrisă la Limba și literatura maternă – proba Eb), iar pe 24 iunie, proba scrisă obligatorie a profilului – proba Ec).

  Examen la Matematică: pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic, specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională.

  Examen la Istorie: pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus.

  Pe 25 iunie este programată proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – probă scrisă.

  Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică: pentru elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională.

  Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie: pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și de la toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus.

  Afişarea rezultatelor la probele scrise se va face pe 30 iunie până la ora 12:00, iar depunerea contestațiilor în aceeași zi între orele 16:00 şi 20:00.

  De asemenea, conform calendarului Ministerului Educației Naționale, în perioada 1-4 iulie este prevazută rezolvarea contestațiilor, afișarea rezultatelor finale fiind pe 5 iulie.

  Examenul de Limba română – ora examenului, reguli

  Examenul de Limba română de la Bacalaureant va începe la ora 9:00, însă candidații trebuie să fie în clase între 7:30 și, cel mai târziu, ora 8:30. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

  Pentru rezolvarea subiectelor la limba română, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. La examene, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

  În ceea ce priveşte obiectele permise în sala de examen, candidații la Bacalaureat 2020 nu au voie să intre în sală cu telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

  Rezultatele examenului de Bacalaureat 2020 vor fi anonimizate

  Ministerul Educaţiei a anunţat că rezultatele de la Bacalaureat 2020 pe care le vor obține candidații vor fi anonimizate, pe modelul notelor înlocuite prin codul unic al candidatului de la Evaluarea Națională.

  Astfel, anonimizarea rezultatelor, o premieră în istoria examenelor din România, a fost introdusă chiar în timpul probelor de Evaluare Națională, ca urmare a unei solicitări din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, potrivit Ministerului Educației, citat de EduPedu.ro

  Prin urmare, la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2020, vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi anterior afișării rezultatelor codul specific. Fiecare elev va trebui să îl identifice la afișarea rezultatelor pentru a-și vedea notele, în dreptul acelui cod.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Bac 2020: Anisie, explicații pentru elevii bolnavi: cum vor susține examenul
  Pleșoianu: ”BAC-ul NU are absolut nicio relevanță dacă Sistemul (școlar) creează roboți”
  Evaluare Națională și Bac 2020: Avocatul Poporului, intervenție de ultim moment
  Corectarea lucrărilor de la Bac și Evaluarea Națională: cum se va proceda
  Bac 2020: site fraudulos promite elevilor subiectele de examen
  Psiholog, vești rele: BAC-ul și Evaluarea Națională, mai stresante în 2020
  Tagurile:
  Reguli, Examen, BAC

  Știrile Zilei