19:57 09 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  384210

  Ștefan Pălărie, președintele Școlii de Valori București, susține că, pentru depunerea dosarului la concursul național de titularizare 2020 profesorii trebuie să viziteze patru instituții și că MEC dă dovadă de totală ipocrizie.

  BUCUREȘTI, 11 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Concursul de titularizare din acest an arată că una din marile probleme ale sistemului – birocrația – nu s-a remediat în ciuda promisiunilor ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, referitoare la ”Comisia de tăiat hârtii”.

  Mai mult, în contextul actual, în care ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, problema debirocratizării este mai acută ca niciodată.

  Ștefan Pălărie, președintele al Școlii de Valori București, spune că, pentru depunerea dosarului de titularizare, un candidat trebuie să viziteze 4 instituții – Poliția, Policlinica, unitatea de învățământ la care a predat și Inspectoratul Școlar Județean la care se înscrie.

  Acesta vorbește despre prima zi de înscriere la concursul național de titularizare și spune că tot ce s-a petrecut la Inspectoratele Școlare din România este nu doar inadmisibil pentru o țară europeană în secolul 21, ci”denotă o crasă ipocrizie din partea Ministerului Educației și Cercetării”.

  El subliniază că dosarele pe care dascălii trebuie să le depună – cu șină sau fără șină –trebuie să conțină cel puțin 9 documente.

  ”Același minister care proclama „Comisia de tăiat hărtii“ – idee inspirată din munca guvernului tehnocrat – pare acum că duce la rang de artă „Comisia de creat hârtii și drumuri la cât mai multe instituții publice“, spune Pălărie.

  Acesta se întreabă, pe bună dreptate, unde este digitalizarea promisă și de ce nu pot fi depuse online dosarele de înscriere la concurs și, de asemenea, de ce nu sunt toate fișele și toate cererile niște documente online pe care candidații să le completeze.

  Dacă poliția, sănătatea și educația ar fi digitalizate, atunci aceste trei instituții ar putea verifica încrucișat starea și statutul unei persoane.

  În acest sens, Pălărie face un apel urgent către Ministerul Educației și Cercetării să oprească procesul de depunere a hârtiilor așa cum este făcut astăzi și să dea ocazia tuturor doritorilor să se înscrie online la acest examen.

  ”Haideți, doamna Anisie, să dăm tuturor un exemplu pornind chiar din ograda noastră, a educației!”, spune sursa citată.

  Acesta a recunoscut că sunt și inspectorate școlare unde este posibilă depunerea documentelor online, cum ar fi cel al municipiului București, dar în marea parte a țării cozile sunt prezente peste tot, fie pentru că depunerea dosarelor online este imposibilă, fie pentru că profesorii care ar trebui să aibă competențe digitale se lasă păgubași în fața aplicanțiilor Adobe și al formatului PDF ce trebuie semnat digital.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Titularizare 2020. Anisie, anunțul momentului, profesorii să fie pregătiți
  Titularizare 2020. Concursul național, la mâna lui Iohannis
  Titularizare și definitivat 2020: Anisie, anunțul așteptat de toți profesorii
  Titularizare 2020: Iohannis a dat drumul angajărilor în școli
  Titularizare 2020: s-a aflat data când profesorii ar putea susține concursul
  Tagurile:
  Titularizare 2020


  Știrile Zilei