22:27 20 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  103610

  ”Este un lucru clar faptul că, în mai puțin de o lună, se va începe anul școlar iar noi nu știm nimic concret”.

  BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. Guvernul Orban s-a confruntat azi cu protestul elevilor, care au ieșit în stradă nemulțumiți că nu se știe nimic ce se va petrece din septembrie.

  Alex Rădulescu, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov a subliniat – ”Este un lucru clar faptul că, în mai puțin de o lună, se va începe anul școlar iar noi nu știm nimic concret despre cum se va desfășura, cum vom începe și ce variante vom adopta pentru desfășurarea anului școlar iar acest lucru induce o panică în rândul elevilor și părinților”.

  ”Cu toții vrem să știm dacă elevii vor merge, sau nu, la școală, dacă trebuie să ne pregătim cu resurse educaționale și trebuie să fim conștienți de faptul că elevilor nu li se poate asigura în acest moment o infrastructură necesară ca toate orele de curs să fie făcute în format fizic”,  declarat Rădulescu la Antena 3.

  Șeful Asociației Elevilor consideră că trebuie făcută o descentralizare ”în funcție de numărul de cazuri din fiecare zonă a României și în același timp trebuie să asigurăm toate resursele educaționale pentru desfășurarea online a cursurilor”.

  Pusă în fața acestei mișcări a elevilor, ministrul Monica Anisie a încercat să răspundă… standard, reluând ideea celor scenarii ale Ministerului Educației.

  -”Este vorba de un scenariu în care situația epidemiologică ne va permite reluarea cursurilor în format clasic, așa cum am reluat cursurile în fiecare an”.

  -”Există și un scenariu hibrid îi spunem noi la nivelul Comisiei de lucru în care unii elevi vor veni la școală și alții vor urmări cursurile de acasă, în format online.

  -”Cel mai sumbru dintre scenarii în care vom continua lecțiile online, în situația în care epidemiologii nu vor permite accesul copiilor la școală”.

  De asemenea, Monica Anisie a precizat că, în cazul în care cursurile se vor relua normal, prioritatea în organizare o va avea protocolul transmis de Ministerul Sănătății.

  Monica Anisie spune însă un fapt uluitor – în ciuda conceptualizării celor trei scenarii, însă de mai caută ”soluții și resurse”!

  ”La acest moment căutăm la fiecare scenariu soluții în ceea ce privește infrastructura sau curriculum sau resursa fie ea umană, fie educațională, pentru că trebuie să găsim cele mai bune soluții în așa fel încât siguranța copiilor să nu fie pusă în pericol în vreun moment”, a declarat ministrul.

  În orice caz, spune ministrul, Comisia ministerului a propus ”existența unei descentralizări la nivel de școală și inspectorat școlar”.

  ”Există și situații în care, la nivelul unității de învățământ, există posibilitatea reluării cursurilor în condiții normale”, spune Anisie, subliniind că ”în momentul în care vom avea un scenariu clar definit, îl vom comunica public”.

  Interesantă este și poziția în cel de-al treilea scenariu - cursurile se vor desfășura exclusiv online. Ei bine, ministrul Educației a spus la Antena 3 că ”Ministerul a realizat caietul de sarcini pentru achiziționarea a 250.000 de tablete conectate la internet, care vor fi livrate până la data de 10 septembrie copiilor din mediile dezavantajate”.

  Reamintim că Guvernul nu a fost capabil să asigure măști pentru populația cu venituri mici – chiar se poate crede că vor furniza 250.000 de tablete?

  Cert este că, după atâta timp, Anisie vorbește doar de concepte – nu ar concret soluții. Iar elevilor le dă răspunsuri… standard. Întrebare: de ce nu s-a dus personal să stea de  vorbă cu elevii? Îi era teamă că nu vor respecta ”distanțarea socială”?...

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Anisie promite că profesorii vor fi pregătiți pentru modelul hibrid
  Titularizare 2020. Anisie, anunțul momentului, profesorii să fie pregătiți
  Admitere liceu 2020: Anisie, despre elevii cu medii mari nerepartizați
  Monica Anisie: „Unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online”
  Monica Anisie, suspiciuni de infectare cu COVID-19? Ce s-a întâmplat la Iași
  Tagurile:
  Monica Anisie, Elevi

  Știrile Zilei