12:20 22 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.19
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.35
 • UAH0.62
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  10310

  Fostul ministru al Educației susține că datele provenite din mediile școlare nu arată că unitățile de învățământ ar fi un focar. De aceea, în opinia sa, unitățile școlare nu ar fi trebuit închise.

  BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Problema închiderii școlilor ca măsură de limitare a răspândirii infecției cu noul coronavirus continuă să înfierbânte spiritele. Din ce în ce mai mulți experți din domeniu spun răspicat că această măsură va avea un impact dezastruos pe termen lung.

  După Oana Moraru, care a atras atenția că școlile și grădinițele au fost închise fără să se calculeze pierderile pe termen lung pentru copii și societate, a venit rândul fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, să spună că elevii vor avea mult de suferit.

  Miclea spune că el consideră o mare greșeală modul în care se procedează, făcând referire la faptul că școlile au fost închise, ca măsură în lupta cu pandemia de coronavirus. Acesta amintește că, în urmă cu câteva zile, OMS a publicat un studiu în care arăta că nu școlile sunt focare de infecție COVID.

  Anterior, studii din Germania, Spania, Norvegia, Elveția au arătat clar că începerea școlilor în varianta clasică nu crește numărul cazurilor de Covid.

  În România, potrivit datelor Ministerului Sănătății, anterior datei de 15 septembrie proporția copiilor si adolescenților până la 19 ani care aveau Covid era de 6,18%, iar acum e 6,53%, susține Miclea.

  Concluzia fostului ministru este că proporția este extrem de mică raportat la totalul populației, iar începerea școlii și o lună de cursuri nu au avut nici un impact în răspândirea COVID la nivelul copiilor.

  ”Puse toate la un loc, aceste date arată că școlile nu trebuiau închise. Eu văd însă că ministerul este mai degrabă preocupat să închidă școli în loc să fie preocupat de redeschiderea lor. O abordare care nu se bazează pe date, chiar e împotriva datelor.”, susține Mircea Miclea.

  În opinia sa, autorităților române le-a fost mai ușor să închidă școlile, având, astfel, și o justificare pentru rezultatele slabe din viitor.

  Acesta susține că, pe baza datelor, școlile ar trebui să fie ultimele instituții care să fie închise și primele care trebuie deschise. De asemenea, școlile ar trebui testate prioritar. 

  ”Nu putem să ne jucăm cu această generație! Dacă încă un an de zile se acumulează pierderi, din păcate ele ar putea să atârne extrem de greu. Pentru că pierderile sunt cumulative”, mai spune Miclea.

  Fostul ministru atrage atenția că efectele vor fi dezastruoase, mai ales în condițiile în care România are o rată de analfabetism atât de ridicată.

  Tematic

  Știrea zilei: RESTRICȚII RADICALE în școli și spațiul public
  Orban, anunț ferm despre școli, universități și carantină!
  Tot mai multe școli trec în scenariul roșu: anunțul MEC
  Tagurile:
  școli închise, Ministrul Educației

  Știrile Zilei