14:39 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  13405

  Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, spune că încă din 2021 trebuie să înceapă reducerea deficitului bugetar. O soluție o reprezintă reducerea cu o cincime a salariului bugetarilor.

  BUCUREȘTI, 19 nov – Sputnik. Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă anul viitor susține Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României.

  Școală
  © Sputnik / Виталий Аньков

  În opinia sa, doar creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor nu sunt suficiente pentru a se atinge obiectivul menționat.

  Pentru evitarea unui șomaj ridicat în rândul bugetarilor, o soluție o reprezintă săptămâna de lucru de 4 zile și reducerea cu o cincime a salariului acestora.

  Mai mult, în opinia sa, chiar dacă vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească.

  ”Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc.”, a precizat economistul-şef al BNR în cadrul conferinţei online ”Bugete naţionale în vremuri de pandemie”, informează economica.net.

  Acesta a subliniat că șomajul, ca urmare a pandemiei, va crește foarte mult în mediul privat. Lazea se întreabă dacă statul român își va permite să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat.

  Oficialul BNR a subliniat că se pot imagina soluții pentru bugetari, fiindcă, în opinia sa, nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.

  ”O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat”, spune Lazea.

  Tematic

  Propunerea PSD de premier! Isărescu: ”Dacă va fi, va avea sprijinul BNR”
  Date clare ale BNR confirmă: Viorica Dăncilă, net superioară lui Orban!
  Mișcare surpriză a BNR: a deschis o linie de finanțare de la BCE de 4,5 miliarde de euro
  Tagurile:
  Profesori, BNR

  Știrile Zilei