14:51 16 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.00
 • USD17.28
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.62
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  2234100

  Un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale a fost depus în Parlament la inițiativa Consiliului Național al Elevilor. Acesta vizează interzicerea colectării fondului clasei și școlii.

  BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Colectarea fondului clasei, respectiv al școlii ar putea fi sancționată prin lege. La inițiativa Consiliului Național al Elevilor a fost depus în Parlament un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, ce vizează tocmai interzicerea strângerii de bani în acest scop.

  În cazul în care va fi adoptată, cei care le cer părinților bani pentru fondul clasei sau au școlii ar putea fi sancționați chiar și cu 2000 de lei.

  În opinia elevilor, fenomenul de colectare a fondului clasei/școlii reprezintă o modalitate prin care este sprijinită corupția în unitățile de învățământ.

  Mai mult decât atât, potrivit art. 32, alin. (4) din Constituția României, educația ar trebui să fie gratuită.

  Cu toate acestea, subliniază reprezentanții elevilor, în cele mai multe dintre unitățile de învățământ, formele de sprijin financiar din ”partea actorilor implicați în procesul educațional” sunt o normalitate.

  Mai exact, părinții investesc sume importante de bani fie în cumpărarea de materiale necesare desfășurării orelor de curs, fie în renovarea sălii de clasă sau în plata serviciilor de pază.

  Consiliul Național al Elevilor solicită Parlamentului României adoptarea inițiativei legislative în cel mai scurt timp.

  ”Consiliul Național al Elevilor a început lupta împotriva corupției școlare, iar acesta e doar primul demers pe care îl vom realiza în acest scop”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

  Tematic

  Iohannis vrea cu orice preț educație sexuală în școli
  MEC: Calendarul sesiunilor online „Educația Continuă”
  Expert educațional, sfaturi pentru educatoare în pandemie
  Fost ministru al Educației, condamnat: închisoare cu executare
  Tagurile:
  educație

  Știrile Zilei