09:25 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  167320

  Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor atrag atenția că în România se pregătește ceva grav, la ințiativa inspectoratelor școlare sau chiar a unităților de învățământ, pe fondul scăderii populației școlare de la o generație la alta.

  BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Inspectoratele școlare sau unitățile de învățământ din România pregătesc tăieri masive de clase din diferite școli din învățământul preuniversitar. Motivul îl reprezintă numărul tot mai mic de elevi de vârstă școlară.

  Semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

  Potrivit CNE, eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, fapt care va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice.

  În opinia elevilor, acesta este un moment bun pentru implementarea măsurilor care să aibă în centrul lor elevul şi creşterea calităţii educaţiei. Vorbim despre reducerea numărului de elevi dintr-o clasă şi asigurarea accesului la educaţie în comunităţile subdezvoltate.

  CNE solicită ministrului Educației să facă, în regim de urgenţă, demersurile necesare pentru ca desfiinţarea claselor să fie realizată doar acolo unde acestea nu vor avea efectivul de elevi necesar funcţionării, conform legii.

  O altă propunere a CNE o reprezintă realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali, pentru a determina modul în care s-au luat deciziile privind tăierea claselor şi sancţionarea celor care au încălcat standardele de transparenţă şi comunicare interinstituţională eficientă, potrivit edupedu.ro.

  Rareș Voicu, președinte CNE, spune că asistăm la un posibil măcel în ceea ce privește organizarea claselor pentru anul școlar viitor – 2020-2021, pentru că unii inspectori școlari fie nu cunosc legea fie nu vor să o aplice.

  Și aceasta fiindcă, după standardele lor, o clasă, pentru a nu fi desființată, ar trebui să funcționeze cu minimum 30 de elevi.

  Voicu spune că legea e foarte clară în această privință și solicită ministrului Educației ”să acţioneze cu celeritate şi să îşi asume primii paşi în lupta pentru creşterea calităţii în sistemul educaţional, prin micşorarea numărului de elevi de la clasă”.

  Tematic

  Nigeria, agresori necunoscuți au atacat o școală și au răpit elevi
  Burse școlare: Clotilde Armand, veste proastă pentru elevi
  Tunegaru: ”Școala s-a rupt de elevi”
  Tagurile:
  România, inspectoratul școlar

  Știrile Zilei