15:04 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  163420

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț care va deranja, cu siguranță, cadrele didactice. Este vorba despre banii pe care dascălii ar urma să îi primească pentru orele remediale.

  BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Profesorii primesc vești nu prea fericite de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat că suma de 100 de lei primită de un profesor care face cursuri de recuperare cu elevii, cunoscute drept ”ore remediale” este una brută.

  Drept pentru care banii vor fi impozitați.

  Cîmpeanu a spus, de asemenea, că se intenționează alocarea a 144 de milioane de lei din fonduri europene pentru învățământul primar și gimnazial la care să se adauge 96 de milioane de lei din programul ROSE, Romanian Secondary Education, un proiect al Guvernului României împreună cu Banca Mondială, în total 240 de milioane de lei.

  Un cadru didactic ar urma să primească, lunar, la o medie de 5 ore pe săptămână, suma de 2000 de lei brut.

  Pentru perioada de 16 săptămâni, avansată de ministrul Educației ca perioadă necesară pentru aceste ore de recuperare în Semestrul II, un cadru didactic care face toate aceste ore ar primi 8.000 de lei brut, scrie edupedu.ro.

  Din suma totală, angajatul primește 57%, iar statul ia aproape 43% din bani, potrivit unei impozitări a venitului pe modelul salariului.

  Suma de 240 de milioane de lei anunțată de Cîmpeanu ar ajunge pentru 30.000 de profesori, din care 18.000 de gimnaziu și învățământ primar iar restul de la liceu, potrivit împărțirii pe fondurile destinate elevilor până la 16 ani din Programul Operațional Capital Uman – fonduri europene și elevilor de liceu din Proiectul ROSE, bazat pe împrumutul cu dobândă redusă de la Banca Mondială.

  Cîmpeanu a explicat că programul se va numi Planul național de acțiuni remediale și că va fi prezentat printr-o ordonanță de urgență în ședința de guvern de miercuri.

  Tagurile:
  Impozit, ore, Profesori

  Știrile Zilei