06:07 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  425842

  Românii, mai săraci – așa s-ar putea ”traduce” ceea ce pregătește acum Executivul pentru români. Este vorba despre un ”Memorandum al sărăciei”, care vizează medicii și profesorii.

  BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Situație dramatică epntru medicii și profesorii din România, care vor fi nevoiți să strângă cureaua dacă vor să supraviețuiască.

  Executivul României pregătește un așa-zis ”Memorandum al sărăciei”, după cum a fost numit el în spațiul public, care aduce venituri mai mici pentru medici și profesori. El va fi adoptat astăzi în ședința de Guvern.

  În schimb, dacă Legea salarizării va fi aprobată, exact în forma anunțată în memorandum, atunci salariile demnitarilor ar urma să crească, deoarece ele sunt raportate la salariul minim pe econpmie pe care Guvernul a promis că îl va mări. Vorbim despre majorări de până la 1000 de lei.

  Profesorii și medicii vor ”beneficia” de reduceri salariale cuprinse între 20 și chiar 48 de procente dacă se va aplica această limitare a sporurilor, individual pentru fiecare bugetar în parte la maximum 20 de procente din venitul lunar.

  O serie de sporuri vor fi acordate, potrivit principiilor cuprinse în memorandum, în funcție de condițiile de muncă, dar maximum de 255 și să nu mai existe în momentul de față discrepanțe.

  De asemenea un spor de performanță lunar, urmează să fie stabilite clar o serie de criterii suplimentare în noua Lege a SALARIZĂRII pe care o pregătește Ministerul Muncii, informează dcbusiness.ro.

  Însă, în rândul membrilor cabinetului Cîțu, acest memorandum nu se bucură de susținere totală. Forma actuală a memorandumului nu este susținută de ministrul Justiției, Florin Cîțu. În aceeași notă se înscrie și Ministerul Finanțelor Publice care a solicitat o rescriere a memorandumului promovat de Ministerul Muncii.

  Ce va însemna adoptarea memorandumului pentru bugetari?

  Mai exact, un medic de la Anestezie Terapie Intensivă cu o experiență de 30 de ani ar urma să piardă 41% din venitul actual, dacă sporurile vor fi limitate la un cuantum de 20% din venitul lunar, iar asistentele vor pierde circa 30%.

  Profesorii din pre-universitar care dețin foarte multe sporuri urmează, la rândul lor, să aibă pierderi foarte mari, mai notează sursa citată.

  Tematic

  Profesori enervați, Cîmpeanu trebuie să dea explicații!
  Salarii profesori 2021: schimbări anunțate de Ministerul Educației
  Anisie, anunț pentru părinți: sunt implicați mulți profesori
  Tagurile:
  profesori, Salarii

  Știrile Zilei