23:06 16 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Ferma de cămilă în Bahrein

  La cămile s-a descoperit infecția “bolii zombi”. O poate lua și omul

  © Sputnik / Valeriy Melnikov
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  168 0 0

  Veterinarii au descoperit mai multe cazuri a “bolii zombi” la cămile, o infecție letală care se poate transmite și omului.

  BUCUREȘTI, 28 apr — Sputnik. Veterinarii au descoperit la câteva ferme din nordul Algeriei câteva cazuri de encefalopatie spongiformă bovină la cămile. E vorba de o patologie oribilă a creierului, care poate provoca decesul. Peste 3 la sută din animale studiate au fost identificate cu această boală, ceea ce reprezintă o cifră destul de mare.

  Simptomele acestei patologii sunt legate cu modificările degenerative în regiunea creierului, provocate de moleculele prion. Celulele infestat modifice componența substanței sănătoase. Drept rezultat, are loc o degradare a funcțiilor creierilor, paralizie, urmată de moarte.

  Din cauza simptomelor specific, encefalopatie spongiformă bovină mai este numită și "boala zombi": animalul devine agresiv și poate reprezenta un pericol pentru cei din jur. În etapa a doua, când creierului își pierde anumite funcții, la animalele infectate se observă o perturbare a coordonării mișcărilor, refuză hrana și orice interacțiune cu lumea înconjurătoare, rătăcesc cu picioarele slabe până mor.

  „Boala zombi" a fost descoperită în anul 1986, când infecția a măcelărit în Marea Britanie un număr foarte mare de vine. Totuși, până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infectare a cămilelor.

  Sursa infecție rămâne a fi un mare mister: dacă infecția a fost adusă din Europa în făină de oase sau nutreț pentru vite, atunci primele victele ar fi fost vacile, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

  Există și un pericol a infectării omului. Chiar dacă anterior se considera că există o barieră între specii, adică se nega transmiterea omului de la vacă sau oaie, atunci azi se consideră că prionii se pot transmite de la orice animal sau om infectat.

  Una din cauze ar putea fi consumul de carne a unui animal infectat sau utilizarea materialelor biologice ale animalului sau câinilor (medicamente, sângele, transplant de cornee sau de dura mater etc.).

  Tematic

  „Prim-ministrul zombi" Theresa May se întâlneşte cu Comitetul "1922"
  Infecția cu virusul Coxsackie: Cum să evităm contaminarea
  Ce se întâmplă pe litoralul turcesc: Pericolul infecției cu Coxsackie persistă
  Turiștii din Turcia, supuși infecțiilor Coxsackie
  La Zatoka pericolul infecțiilor este sporit, avertizează experții ucraineni
  Cea mai mortală boală infecțioasă plasează România pe locul I în UE
  Un virusolog a comentat creșterea alarmantă a numărului de cazuri de rujeolă
  La ce să ne așteptăm? În SUA s-a dat liber la experimente cu virusuri mortale
  Al treilea caz de infectare cu virusul Zika în România
  Virusul ZIKA: cum se transmite și cum să ne păzim de infectare
  Tagurile:
  encefalopatie spongiformă bovină, boală, Simptome, Infecție, Algeria, Africa, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei