17:07 20 August 2019
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.62
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.70
  Preşedintele COPAC, Radu Gănescu

  Scandalul anului în sănătate! Ministerul pune în pericol viaţa pacienţilor!

  © Photo: Facebook / COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  62810

  Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice spune că Ministerul a decis să nu mai administreze sânge la pacienţii cu o boală gravă. Află detalii.

  BUCUREŞTI, 7 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Situaţia extrem de gravă pentru pacienţii care suferă de talasemie majoră.

  Talasemia este o boală hematologică ereditară gravă, ce afectează capacitatea organismului de a produce hemoglobila. Rezultă anemia cronică.

  Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice acuză Ministerul Sănătăţii de faptul că a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul Institutului de Hematologie Transfuzională şi să relocheze toţi pacienţii. Vorbim despre aproximativ 100 de persoane.

  „Pacienţii cu talasemie majoră primesc „un premiu" de Ziua Internaţională a Talasemiei: sunt trimişi să se trateze în spitale fără nici o expertiză sau experienţă în ceea ce priveşte boala lor, fără medici specialişti (având în vedere că sunt doar 5 medici specialişti în ţară) şi în condiţii riscante în ceea ce priveşte transfuzia de sânge, esenţială pentru boala lor. Ministerul Sănătăţii a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienţii cu talasemie majoră", afirmă reprezentanţii COPAC într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook.

  Potrivit sursei citate, ţara noastră devine primul stat din Europa care pune în pericol viaţa a 100 de pacienţi cu talasemie majoră, boală rară care are nevoie de îngrijire specială, propunându-şi să îi trateze în spitale obişnuite şi nu în centre de specialitate, cum ar fi fost normal.

  Sunt pacienţi care vin din Craiova, Slatina sau Câmpina la Bucureşti să se trateze, pentru că în oraşele lor nu există secţie sau medic specialist.

  „Noi îi trimitem acum undeva unde nu există nici o siguranţă în privinţa tratamentului lor", a precizat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, prin intermediul comunicatului de presă.

  În cadrul unei singure luni, este a doua oară când se decide stoparea administrării de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională.

  Menţionăm că însuşi preşedintele COPAC, Radu Gănescu, suferă de talasemie. Acesta a fost diagnosticat cu beta talasemie încă din primele luni de viaţă, în primăvara anului 1978. A început să facă imediat transfuzii regulate de sânge, la o perioadă de 4-6 săptămâni.

  Deşi avertizat de medici că şansa sa la viaţă este una redusă, Radu Gănescu şi-a învins temerile şi şi-a întemeiat o familie.

  Tematic

  Șocant: „Pacientul oncologic din România mai are un singur drept: dreptul să moară!”
  Celebră jurnalistă-pacient: „De ce se fac noaptea aceste operaţii?”
  Întâlnire de gradul zero cu efect zero între ministrul Sănătăţii şi sindicalişti
  Sănătatea i-a pus capac premierului Dăncilă! Trei miniştri, obligaţi să ia măsuri
  Iohannis refuză să promulge legile din domeniul sănătăţii. Ce spune CCR
  INCREDIBIL: Care este grupă de sânge cu cele mai mari riscuri
  Tagurile:
  pacienţii cu talasemie, administrare terapeutică de sânge, stopare, acuze, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Ministerul Sănătății, România


  Știrile Zilei