18:52 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  Spital

  Grav! Angajaţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi au luat o decizie radicală

  © Sputnik / Igor Russak
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  649 0 0

  Situaţie gravă la unul dintre cele mai importante spitale din zona Moldovei, care se confruntă cu un adevărat exod al angajaţilor după incendiul din luna aprilie.

  BUCUREŞTI, 23 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Sistemul medical ieşean se confruntă cu o problemă gravă. Incendiul devastator de luna trecută care a afectat Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu", dar şi spitalul „Dr. C.I. Parhon" a făcut ca activitatea unităţii medicale să aibă de suferit.

  Chiar dacă Guvernul a alocat fonduri pentru demararea lucrărilor de reabilitare şi achiziţia de aparatură medicală, situaţia nu s-a remediat. Dimpotrivă, s-a agravat, fiindcă mai multe persoane care au lucrat în institut au preferat să plece într-un alt loc unde pot profesa.

  Activitatea institutului a stagnat o perioadă, iar pacienţii sunt nevoiţi să se ducă în alte regiuni pentru a se putea opera. Astfel, s-a ajuns ca şi cadrele medicale să se reorienteze, informează bzi.ro.

  Chiar dacă şefii instituţiei le-au spus că salariile vor fi plătite în continuare, unele asistente sau infirmiere nu au mai dorit să rămână.

  Managerul unităţii medicale, medicul Grigore Tinica, spune că încă nu a primit de la Guvern un act oficial cu suma pe care autorităţile centrale au decis să o aloce.

  „Încă nu am primit o hârtie scrisă de la Guvern sau de la Ministerul Sănătăţii cu această sumă pe care au hotărât să ne-o aloce, dar suma reală este de 10 milioane de lei. S-au cerut 41 de milioane de lei, cu tot cu aparatură medicală şi nu a fost numai cerinţa noastră, ci şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a făcut o evaluare şi în proiectul de Hotărâre de Guvern a fost adăugată această sumă", a precizat managerul, care a adăugat că acum va trebui să facă licitaţie pentru reconstrucţia zonei afectate a Institutului.

  Reamintim că, în luna aprilie, a izbucnit un incendiu la etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Unitatea spitalicească nu avea autorizaţie de securitate de incendiu.

  Pompierii au reuşit să stingă incendiul după şase ore de intervenţie.

  Tematic

  Incendiu la un spital din Argeş: Clădirea s-a umplut de fum, pacienţii - evacuaţi VIDEO
  Demisie colectivă la Spitalul din Oradea şi anunţ pe un site de vânzări
  Vieţi în pericol: La Spitalul Parhon din Iaşi se lucrează în condiţii de avarie
  Șocant: statul investește 100 de milioane € în stadioane, nu în spitale și școli
  Tagurile:
  angajați, Exod, incendiu, spitalul „Dr. C.I. Parhon", Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu", Iași, România


  Știrile Zilei