03:15 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Fermă de porcine

  Cât de periculoasă este pesta porcină pentru sănătatea oamenilor

  © Sputnik / Александр Кондратюк
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  1058 0 0

  Pesta Porcină Africană este o boală infecţioasă virală extrem de contagioasă, care afectează porcul domestic din sectorul gospodăresc sau industrial şi porcul mistreţ.

  BUCUREŞTI, 1 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. România este în alertă, după ce apar tot mai multe focare de Pestă Porcină Africană (PPA). Este, însă, această boală şi cum ne poate afecta?

  Pesta Porcină Africană este o boală infecţioasă virală extrem de contagioasă, care afectează porcul domestic din sectorul gospodăresc sau industrial şi porcul mistreţ.

  Din păcate, la ora actuală, nu există nici un tratament sau vaccin care să prevină apariţia, motiv pentru care singura soluţie de prevenţie este menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate în fermele comerciale şi în gospodăriile populaţiei.

  Un aspect deosebit de important este identificarea timpurie care, alături de control şi de stingerea în stare incipientă a focarelor de pestă porcină africană pot limita transmiterea virusului, informează agrointel.ro.

  Chiar şi în cazul contactului direct cu animalele bolnave, pesta porcină africană nu poate afecta sănătatea oamenilor.

  În schimb, omul poate fi un vector important pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta sau chiar în fermele comerciale dacă nu respectă regulile de biosecuritate.

  Principalele surse de îmbolnăvire a porcilor sunt contactul direct cu sau indirect, prin intermediul materialelor sau furajelor contaminate, cu porcii bolnavi, indiferent dacă aceştia sunt domestici sau mistreţi.

  Cum se manifestă PPA? De regulă, animalele afectate vor prezenta următoarele simptome: piele înroşită, deplasare dificilă, apatie, refuzul mâncării, febră de peste 40 de grade Celsius, excreţii cu sânge şi, în final, decesul animalului.

  Stabilirea diagnosticului se face prin teste de laborator.

  Din păcate, la ora actuală numărul focarelor de pestă porcină africană din România se înmulţeşte.

  Crescătorii de porci sunt disperaţi şi spun că afacerile lor sunt la pământ. Sute de oameni rămân fără locuri de muncă, iar unii susţin că totul este doar un joc politic menit să scoată din cursă producătorii autohtoni şi să transforme piaţa românească într-una de desfacere pentru carnea din spaţiul european.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Ipoteză şoc în scandalul anului: focarul de pestă porcină, provocat?
  Pesta disperării. "E Auschwitz, muncitorii rămân pe drumuri, UE și-a atins țelul"
  Autoritățile în alertă. Pesta porcină lovește iar, acum departe de Tulcea
  Bulgaria construiește un "gard Trump" la granița cu România. Motivul este uluitor
  Tagurile:
  pericol pentru om, pesta porcină, Simptome, România


  Știrile Zilei