08:29 10 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.20
 • RUB0.26
 • RON4.21
 • UAH0.62
  Tineret, proiecte, inițiative

  Mereu tineri: Oamenii de știință ne spun cum putem încetini îmbătrânirea

  © Sputnik / Виталий Белоусов
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  13611

  Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Exeter au dezvoltat trei compuși care pot furniza energie suplimentară celulelor și pot prelungi tinerețea.

  BUCUREŞTI, 9 aug — Sputnik, Doina Crainic. Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Exeter au dezvoltat compuşi care pot încetini îmbătrânirea celulelor din interiorul vaselor de sange, potrivit MedicalXpress.

  „Odată cu îmbătrânirea corpului uman, se acumulează celule vechi care nu funcționează precum celulele tinere", spune Lorna Harries, profesor la Universitatea Exeter.

  Acesta este unul dintre motivele pentru care îmbătrânim, a explicat ea.

  „Compușii dezvoltați la Universitatea noastră au potențialul de a ajusta anumite mecanisme care conduc la îmbătrânirea celulară", a adăugat Lorna Harries.

  Oamenii de știință au observat modul cum compușii dezvoltați în laborator, AP39, AP123 și RT01, au transportat hidrogenul sulfurat în mitocondrii („plantele energetice" ale celulelor), au influențat etapele de îmbinare și diviziune celulară, precum și alte procese. Studiul a arătat că acești compuși au fost sursa unei energii suplimentare pentru mitocondrii.

  Prin urmare, cercetatorii au descoperit că fiecare dintre compuşii dezvoltaţi a condus la o reducere, cu 40 până la 50%, a numărului de celule îmbătrânite din vasele de sânge.

  „Compuşii furnizează mitocondriilor din celule un «combustibil» alternativ pentru a le ajuta să funcţioneze corespunzator", a declarat Matt Whiteman, profesor la Universitatea din Exeter.

  Potrivit profesorului Harries, scopul acestui studiu este acela de a-i ajuta pe oameni să aibă o stare de sănătate bună mai mult timp, pe lângă faptul de a spori speranța de viață.

  Unele boli provoacă îmbătrânirea accelerată, iar menținerea în stare bună a mitocondriilor ar putea ajuta la încetinirea sau chiar inversarea procesului de îmbătrânire.

  Tematic

  Studiu: exercițiile fizice pot preveni îmbătrânirea creierului cu 10 ani
  Statistică alarmantă despre îmbătrânirea României: numărul tinerilor a scăzut
  Studiu: vinul încetinește procesul de îmbătrânire
  Biologii au descoperit 5 metode de încetinire a îmbătrânirii
  Tagurile:
  încetinirea îmbătrânirii, celule, compuși, Universitatea din Exeter, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei