20:43 26 Martie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.27
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Țânțar

  România, sub atacul viruşilor - 117 îmbolnăviri la om şi 12 decese

  CC0 / Pixabay / WikiImages
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  72 0 0

  Ministerul Sănătăţii susţine că nu este vorba de o epidemie provocată de virusul West Nile, deşi mai bine de o sută de persoane au fost diagnosticate cu meningo encefalite cauzate de infecţia cu acest virus.

  BUCUREŞTI, 31 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Instituţia susţine, însă, că persoanele diagnosticate sufereau şi de alte afecţiuni.

  Potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 29 august, au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese. Cele 12 decese au survenit la pacienți care prezentau comorbidităţi.

  Situaţia pe judeţe arată că un număr majoritar de decese, cinci, s-au înregistrat în București, două în județul Olt și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna, Constanța și Dâmbovița, precizează stiripesurse.ro.

  Comparativ cu anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu trei săptămâni mai devreme, iar specialiștii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, așa cum a fost în anii 1996, 2010 și 2016.

  Adică e şi nu e epidemie.

  Virusul este transmis în ţara noastră de mai multe specii ţânţari răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural, iar condiţiile favorabile de răspândire a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a celor de protecţie personală.

  Țânțar
  © Sputnik / Владимир Астапкович

  Ministerul Sănătăţii informează că, în județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranță.

  Persoanele care au făcut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile. Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile.

  Mai mult, specialiștii menționează că infecția cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

  Tematic

  La cămile s-a descoperit infecția “bolii zombi”. O poate lua și omul
  Ce se întâmplă pe litoralul turcesc: Pericolul infecției cu Coxsackie persistă
  Cea mai mortală boală infecțioasă plasează România pe locul I în UE
  Tagurile:
  epidemie sau nu, morbiditate, virusul West Nile, românia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei