05:07 24 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.70
  Pacient la spital

  Statistică îngrijorătoare: românii sunt cel mai bolnav popor?

  © Sputnik / Варвара Гертье
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  16811

  Consumul de medicamente creşte vertiginos în ţara noastră, cu aproape 10% pe an, iar la fiecare colţ de bloc se află o farmacie.

  BUCUREŞTI, 6 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Consumul mare de medicamente din România se poate sintetiza astfel: statul compensează cu 1,5 miliarde de euro, iar aproape un miliard de euro sunt bani privaţi.

  Medicamente
  © Sputnik / Максим Богодвид

  Dacă vă întrebaţi ce înseamnă asta în cutii de medicamente, ei bine aflaţi că anul trecut românii au cumpărat 588 de milioane de cutii de medicamente.

  Piaţa românească de medicamente a ajuns la vânzări de 154,1 miliarde de lei, echivalentul a 3 miliarde de euro în 2017, înregistrându-se o creştere cu 9 procente faţă de anul anterior.

  Comparativ cu acum zece ani, situaţia este şi mai gravă, întrucât vânzările de medicamente s-au dublat, notează zf.ro.

  CEO-ul firmei de medicamente Terapia spune că se aşteaptă la o creştere a pieţei în 2019-2020 cu aproape două milioane de lei prin introducerea unor molecule noi în sistemele de compensare necondiţionate şi condiţionate, însă, în lipsa unei finanţări proporţionale, sumele datorate creşterii vor fi suportate de producători prin taxa clawback, la care vor contribui şi producătorii de medicamente generice care nu beneficiază de venituri.

  Medicamentele compensate şi gratuite care ajung la pacienţii români în 2018 vor fi acoperite din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin fondul naţional unic de asi¬gurări sociale de sănătate — circa 6 miliarde de lei, din taxa clawback plătită de producători — 3 miliarde de lei şi coplata pa¬cienţilor — circa 1 miliard de lei, potrivit lui Dragoş Damian.

  În ultimii ani, însă, mai multe scandaluri, legate de absenţa unor medicamente, ba chiar de o criză generată de lipsa lor, au zguduit sistemul medical românesc. Soluţia găsită de români a fost să şi le achiziţioneze singuri, chiar mergând în străinătate pentru asta, dacă era cazul.

  În tot acest timp, pe piaţa de medicamente din România, primii 20 de jucători au vânzări colosale, de aproape 9,5 miliarde de lei anul trecut, ceea ce corespunde unei cote de 67 de procente din piaţa locală.

  Şi acum, vine de la sine întrebarea dacă românii sunt sa nu mai bolnavi decât alte popoare, dat fiind consumul crescut de medicamente?

  Putem spune că românii sunt mai dispuşi să achiziţioneze produse farmaceutice fără prescripţie medicală. Numai în primul trimestru al acestui an, românii au cumpărat din farmacii medicamente fără reţetă, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijre personală în valoare de 883, 3 milioane de lei, înregistrându-se o creştere cu 13,2% faţă de anul trecut, informează romanialibera.ro

  Concluzia ar putea fi alta. Şi anume, românii nu sunt mai bolnavi decât alte popoare, ci mai creduli la publicitatea făcută cu dibăcie produselor care promit slăbire rapidă, fără sport şi, deci fără efort, tinereţe fără bătrâneţe şi energie fără limite.

  Cu alte cuvinte, sunt mai creduli decât alţii şi o dovedesc prin banii cheltuiţi, în număr mare, în produse medicale…

  Tematic

  Atrași de reclame, românii consumă tot mai multe medicamente
  Atenţie! Industria românească producătoare de medicamente încă poate fi salvată!
  Veşti rele pentru români: de la anul nu se mai fac medicamente ieftine!
  Românii, în pericol! Două medicamente vitale sunt retrase de pe piață!
  Tagurile:
  creștere, consum, medicamente, România


  Știrile Zilei