22:47 18 Februarie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.13
 • RUB0.26
 • RON4.08
 • UAH0.63
  Un copil privește televizorul

  Avertismentul specialiştilor: ecranele afectează capacităţile cognitive ale copiilor

  CC0 / Pixabay / mojzagrebinfo
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  17410

  Un nou studiu, publicat joi în revista britanică Lancet Child and Adolescent Health, atrage atenţia asupra consecinţelor îngrijorătoare pe care le are timpul petrecut de copii în faţa ecranelor.

  BUCUREŞTI, 27 sept — Sputnik, Doina Crainic. La studiu, condus de cercetători canadieni de la Institutul CHEO, Universitatea din Ottawa şi Universitatea Carleton, au participat 4.520 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani din mai multe regiuni din Statele Unite, potrivit Agerpres.

  Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare. Aceşti copii petrec în medie 3,6 ore zilnic în faţa ecranelor — telefoane, tablete, computere, televizoare —, peste limita recomandată de autorităţile canadiene. Acestea recomandă mai puţin de două ore petrecute în faţa ecranelor, între 9 şi 11 ore de somn şi cel puţin o oră de activitate fizică în fiecare zi.

  Însă, dintre copiii participanţi la studiu, doar un copil american din 20 (5%) respectă recomandările. Aproape unul din trei (29%) nu îndeplineşte niciuna dintre acestea: nici odihnă suficientă, nici folosirea limitată a ecranelor, nici activitate fizică.

  De asemenea, doar jumătate (51%) dintre copiii participanţi la studiu dorm suficient, 37% petrec mai puţin de două ore în faţa ecranelor şi 18% practică o oră de activitate fizică în fiecare zi.

  Studiul evidenţiază o legătură foarte clară între timpul petrecut de copii în faţa ecranelor şi capacităţile cognitive ale acestora, care sunt afectate. Acest lucru îl dovedesc testele cognitive referitoare la limbaj, memorie, capacitate de reacţie şi concentrare.

  Pediatrii americani recomandă părinţilor să nu îşi lase copiii să privească la televizor înainte de împlinirea vârstei de 18 luni.

  În România, situaţia este la fel de îngrijorătoare. Potrivit unui studiu iSense Solutions, realizat pentru Lowe Group Romania, aproximativ 85% dintre copiii din România, între 5 și 16 ani, petrec zilnic, în medie, peste 5 ore în mediul digital, în special pe rețelele de socializare.

  În ultimii ani, au apărut mai multe studii despre efectele nocive pe care le au ecranele şi aceste dispozitive asupra copiilor. Cris Rowan, terapeut pediatru, explică, într-un articol publicat pe Huffington Post, citat de Sputniknews.ro, că, între 0 și 2 ani, creierul bebelușului crește de trei ori în dimensiune și continuă să crească rapid până la 21 de ani. Folosirea în exces a tehnologiei reduce expunerea la stimulii externi din mediul natural care ajută dezvoltarea creierului. De asemenea, împiedică dezvoltarea cerebrală conducând la instalarea deficitului de atenție, la greutate în învățare, la creșterea impulsivității și la incapacitatea copilului de a-și păstra stăpânirea de sine — adică la apariția mai multor accese de furie.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei