22:57 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  316 0 0

  Avertismentul vine de la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, care susţine că majorarea bugetului pentru medicamente este insuficientă.

  BUCUREŞTI, 12 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Asociaţia subliniază, de asemenea, că ajustarea bugetului alocat medicamentelor cu inflaţia nu va preveni dispariţia de pe piaţă a medicamentelor ieftine.

  Vorbim despre medicamentele ieftine, utilizte de peste 8,5 milioane de pacienţi şi care, în majoritate sunt fabricate în România.

  Din cauza faptului că taxa clawback nu se calculează la prețul de producător, ci la prețul de vânzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare, avertizează producătorii, potrivit stiripesurse.ro.

  La momentul de faţă, taxa clawback reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, în comparaţie cu aproape 24% pentru medicamentele peste 3000 de lei.

  APMGR susţine că aplicarea uniformă a taxei clawback a dus la crearea unor dezechilibre majore în asigurarea accesului la tratament al pacienţilor prin dispariţia a mii de medicamente esenţiale cu preţ redus. Conform unui sondaj IRES dat de curând publicităţii, unul din trei români care suferă de o boală cronică nu găseşte medicamente prescrise pe reţetă atunci când intră în farmacie.

  De asemenea, Asociaţia mai precizează că alte 2300 de medicamente vor dispărea de pe piaţă în perioada imediat următoare, completând lista celor aproape 2000 de medicamente retrase de producători în decursul ultimilor doi ani.

  Potrivit reprezentanţilor APMGR, implementarea calculului diferenţiat concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate — doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat — reprezintă unicele măsuri care pot opri dispariţia medicamentelor ieftine din România.

  Tematic

  Atenţie! Industria românească producătoare de medicamente încă poate fi salvată!
  Agenţia Medicamentului, lămuriri clare: „Face confuzii grave între medicamente"
  Schema prin care medicii ne bagă pe gât medicamente scumpe
  Veşti rele pentru români: de la anul nu se mai fac medicamente ieftine!
  Românii, în pericol! Două medicamente vitale sunt retrase de pe piață!
  Alarmant! Adolescenţii români se droghează și se sinucid cu medicamente din casă!
  Atrași de reclame, românii consumă tot mai multe medicamente
  Moldova: Prețurile la 360 de medicamente au fost modificate
  Medicamentele pentru cancer nu se mai vând. Document oficial
  De ieri a apărut pericolul de a rămâne fără medicamente
  Mare doctor, despre „medici şi medicamente care fac rău"
  Raport: medicii sunt plătiți de industria farma pentru a prescrie medicamente
  Criza medicamentelor revine pe piață
  Tagurile:
  medicamente, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, România

  Știrile Zilei