19:36 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Conserve de roșii și castraveți

  Știi ce mănânci? Castraveţi muraţi cu soluţie de dezgheţare a drumurilor

  © Sputnik / Максим Блинов
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  42920

  Borcanele cu conserve din magazine ne pot îmbolnăvi grav – iată ce arată rezultatul unei analize realizată de Asociaţia Pro Consumatori.

  BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Experţii Asociaţiei Pro-Consumatori au analizat conţinutul a 20 de mărci de castraveţi în oţet sau cu saramură, 11 mărci de ardei capia copţi, în oţet, 5 mărci de gogoşari în oţat şi alte 16 mărci de murături. Este vorba despre gogonele în oţet, pepene murat, conopidă în oţet, salată asortată de legume în oţet, salată de sfeclă roşie în oţet, varză tocată murată, ciuperci murate.

  Rezultatele analizelor sunt îngrijorătoare, arătând că mai bine ne-am abţine de la mâncare decât să consumăm produsele existente pe rafturile magazinelor alimentare. Şi aceasta fiindcă s-au găsit pepeni muraţi cu acid lactic, salată de sfeclă roşie, în oţet, cu acid citric şi soluţie de dezgheţare a drumurilor, dar şi castraveţi în oţet cu zaharină sodică şi acesulfam de potasiu.

  Conferenţiar universitar doctor Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori, a explicat, pentru Sputnik, cât de dăunător este acesulfamul de potasiu pentru organismul uman.

   „Acesulfam K este o sare de potasiu ce conţine methylene chloride, un cunoscut compus cancerigen. Este o substanţă care este folosită şi la degresarea şi cojirea pereţilor înainte de vopsire. Efectele adverse raportate pe termen lung includ stări de rău, ameţeli, dureeri de cap, schimbări de stare, hipoglicemie, probleme de vedere, cancer, deteriorarea ficatului şi rinichilor”, a explicat Stanciu.

  Studiul arată, de asemenea, că unul din 4 borcane de gogoşari în oţet conţine soluţie de dezgheţare a drumurilor.

  „Castraveţi din India, muraţi în România, cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi metabisulfit de potasiu”, se precizează în documentul menţionat

  Reprezentanţii APC atrag atenţia asupra faptului că trebuie avut mare grijă la ceea ce consumăm, pentru că este o temă strict legată de supravieţuire.

  Tematic

  Noi descoperiri: la ce pericol se expun cei care mănâncă multă carne
  Ai grijă ce mănânci! Iată ce au descoperit polițiștii la o fabrică de mezeluri - Video
  Americanii nu vor mai avea dreptul să mănânce câini și pisici
  Ai grijă ce mănânci! Iată ce riști să cumperi la Piața Centrală - Foto
  Tagurile:
  Costel Stanciu, Asociația Pro Consumatori, alimente ”dăunătoare, alimente


  Știrile Zilei