08:55 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Ce regim alimentar este capabil să încetinească îmbătrânirea organismului?

  Ce regim alimentar este capabil să încetinească îmbătrânirea organismului?

  CC0 / Pixabay / Wow_Pho
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  28220

  Există acum dovezi că fructele de mare sunt bune pentru sănătatea persoanelor în vârstă, spun cercetători americani. Potrivit acestora, pește și alte fructe de mare încetinesc îmbătrânirea organismului și ajută la prevenirea anumitor boli, inclusiv demență și atacuri de cord.

  BUCUREŞTI, 21 oct - Sputnik. Bucătăria mediteraneană și alte bucătării care includ fructe de mare au fost recunoscute ca benefice pentru sănătatea persoanelor în vârstă, deoarece aceste produse conțin cantități mari de acizi grași utili. Oamenii de ştiinţă americani au publicat rezultatele studiului lor în British Medical Journal (BMJ).

  "Descoperirea noastră a confirmat încă o dată beneficiul consumului de pește pentru sănătatea persoanelor în vârstă. În plus, acest lucru indică faptul că este necesar să se studieze în detaliu modul în care acești acizi grași afectează organismul și dacă suplimentele nutritive pot încetini îmbătrânirea", a scris Darius Mozaffarian și colegii săi de la Universitatea Harvard.

   

  Astăzi, majoritatea oamenilor de știință consideră că o dietă și anumite produse afectează greutatea unei persoane, precum și starea creierului, a sistemului cardiovascular și a altor organe vitale ale corpului.

  Oamenii de ştiinţă au descoperit că pasionaţii de fructe de mare au locuit ăn medie cu doi ani mai mult decât alţii şi au murit cu 30% mai puţini în urma unui atac de cord.

  Cafea
  © Sputnik / Родион ПРОКА

   

  Darius Mozaffarian și colegii săi au decis să examineze cărui fapt se datorează efectul pozitiv al acestor produse alimentare. Ei au observat un grup de aproximativ 2.000 de voluntari vârstnici, a căror medie de vârstă a fost de aproximativ 75 de ani, și au analizat modificările în starea lor de sănătate pe parcursul mai multor ani, luând probe de sânge, nivelul zahărului în sânge și examinarea nivelurilor altor componente din corpul lor, precum și frecvența apariției unor boli cum ar fi infarct miocardic, demență și alte boli legate de îmbătrânirea corpului. După compararea acestor date cu cele ale regimurilor alimentare ale voluntarilor, oamenii de știință au ajuns la concluzia că schimbările în starea de sănătate au depins probabil de nivelul acizilor grași nesaturați din sânge.

  Ca rezultat, persoanele în vârstă care au avut suficienți acizi grași nesaturați, inclusiv EPA, DHA și DPA, care sunt prezenți în cantități mari în fructe de mare, au suferit cu 24% mai puțin de infarct și alte boli grave.

  Tematic

  Studiu: de ce se tem cel mai mult nemții
  Atenţie: pericolul din ţigările electronice. Ce dezvăluie un nou studiu
  Studiu: Aspirina poate reduce riscurile dezvoltării cancerului
  Nou studiu: Consumul moderat de alcool nu are efecte pozitive asupra sănătății
  Nou studiu despre beneficiile berii – care tip de bere este însă recomandat
  Tagurile:
  Boli, Peşte, Fructe de mare, alimente, Consum, îmbătrânire, organism


  Știrile Zilei