18:20 21 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.61
  Pacient la spital

  Moartea asistentei răpusă de suprasolicitare. Cât va plăti spitalul

  © Sputnik / Варвара Гертье
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  197 0 0

  Suma reprezintă amenda pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a dat-o spitalului Zimnicea, unde asistenta Carmen Vătafu a lucrat până la epuizare.

  BUCUREŞTI, 10 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Asistenta Carmen Vătafu era la serviciu în momentul în care a făcut accident vascular cerebral. Din păcate, nu a putut fi salvată, iar moartea sa a devenit  o parte dintr-o statistică înfiorătoare, la care Ministerul Sănătăţii nu are nici o reacţie.

  În cazul asistentei Vătafu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a amendat unitatea spitalicească unde lucra asistenta cu suma de 1500 de lei, pentru nemarcarea orelor lucrate şi turele de 12 ore care nu erau urmate de o zi de odihnă.

  Practic, atât a valorat dăruirea şi, în final, viaţa unui om: 1500 de lei.

  Emil Ciobanu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman a declarat că ancheta de la Spitalul Zimnicea a fost focalizată pe nerespectarea condiţiilor de lucru şi pe respectarea programului de muncă. Cu alte cuvinte a fost un control pe relaţii de muncă şi unul pe sănătate şi securitate în muncă. Nimic neobişnuit pentru activitatea unui ITM.

  Ancheta a scos la iveală faptul că ora de începere a activităţii şi cea de final nu au fost mereu evidenţiate de către angajaţi, informează ziare.com.

  „În urma verificărilor efectuate prin sondaj a rezultat faptul că au fost angajaţi cărora nu li s-a asigurat repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore consecutive. În urma controlului, ITM Teleorman a dispus opt măsuri cu termene ferme de intrare în legalitate, au fost aplicate două avertismente şi o amendă contravenţională în cuantum de 1500 de lei”, arată ITM.

  În ceea ce priveşte moartea asistentei, cercetările continuă.

  Reamintim că asistenta Carmen Vătafu a fost internată, în data de 30 octombrie, în comă profundă la Institutul de Neurologie şi Boli Neurovasculare din Bucureşti.

  Câteva zile mai târziu, aceasta a decedat.

  Federaţia SANITAS şi, în special, SANITAS Bucureşti, au vorbit despre condiţiile de lucru din spitale care îi fac pe angajaţi să plece, dar şi despre necesitatea elaborării unor politici de personal adaptată la nevoile fiecărei instituţii medico-sanitare. Sputnik a relatat pe larg situaţia.

  Deocamdată, Ministerul Sănătăţii tace… Până când?

  Tematic

  După ce a dezbinat echipa medicală, Olguţa Vasilescu laudă salariile medicilor
  EXCLUSIV: Ce se întâmplă cu profesorii medicinei româneşti - distrugere planificată?
  Sistemul sanitar îşi omoară medicii tineri – date îngrijorătore, cauze fără leac
  Tagurile:
  Amendă, Spital, suprasolicitare, Deces, Asistentă medicală
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei