14:18 18 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  271 0 0

  Creierul are de suferit ca urmare a unui somn insuficient, iar efectele pot fi aceleaşi ca în urma consumului de alcool – lipsa odihnei afectează şi alte organe.

  BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Privarea de somn este o boală a omului activ, care încearcă, în cele 24 de ore, să bifeze cât mai multe activităţi.

  În special tinerii se confruntă cu această problemă, spun medicii.

  Studiile arată că durata medie a somnului de noapte a scăzut cu una-două ore, comparativ cu acum 100 de ani. Adică în loc de şapte-opt ore, cât recomandă specialiştii, cei mai mulţi oameni dorm mai puţin de şase. Iar atunci când stilul de viaţă este dezechilibrat, odihna este primul lucru care are de suferit.

  Unele studii chiar compară efectele somnului insuficient cu cele ale consumului de alcool, informează digi24.ro

  Dr. Oana Deleanu, medic primar cu competenţă în somnologie, spune că după 16 ore de nesomn gradul nostru de ameţeală este echivalentul unei alcoolemii de 0,05 procente.

  „Putem să spunem că tot ce trece peste cele 16 ore de nesomn intră deja în deprivare acută de somn, care se poate prelungi pe termen lung şi se poate transforma în deprivare cronică”, a explicat medicul.

  Urmările sunt foarte grave, pentru că lipsa somnului deschide calea spre apariţia altor boli, totul realizându-se pe un sistem imunitar slăbit. Omul ia în greutate, apare diabetul, iar, pe termen lung, se instalează bolile de inimă, hipertensiunea arterială, ateroscleroza şi, evident, apar şi consecinţe neurologice şi psihiatrice.

  Psihoterapeutul Constantin Cornea spune că o persoană care doarme mai puţin decât are nevoie este una vulnerabilă, este o persoană ce declanşează uşor anxietate, depresie, tulburări obsesiv compulsive şi poate dezvolta tulburări ale vieţii sexuale şi sociale.

  De aceea, este nevoie de consultul unui specialist când lipsa odihnei afectează calitatea vieţii noastre.

  Tematic

  Studiu: Somnul în avion ne poate afecta sănătatea
  Avertismentul unui specialist: somnul în timpul zilei, periculos pentru sănătate
  Arderea caloriilor în timpul somnului: un truc care i-ar putea face pe gurmanzi fericiți
  Tagurile:
  sănătate, pericol, lipsă, somn

  Știrile Zilei