16:01 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Sorina Pintea (centru)

  Oficial – Cum rezolvă Ministerul Sănătăţii dezechilibrul de personal

  © Photo : Facebook / Ministerul Sănătăţii - România
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  3927 0 0

  La solicitarea Sputnik, instituţia condusă de Sorina Pintea a explicat ce măsuri se iau pentru a gestiona resursele umane.

  BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situaţiile anormale din sistemul medical, acolo unde medicii şi asistentele cad doborâţi de suprasolictare, semnalate în repetate rânduri de presă şi de SANITAS nu par să îşi găsească rezolvare.

  Şi aceasta pentru că Ministerul Sănătăţii, solicitat să răspundă ce va face pentru ca, în teritoriu, spitalele să reuşească să îşi acopere posturile scoase la concurs cu personal calificat, a explicat că „principala măsură în vederea diminuării dezechilibrelor structurale din perspectiva resurselor umane, reducerii migraţiei forţei de muncă în străinătate şi a deficitului de personal medical a fost adoptarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, lege potrivit căreia medicii beneficiază începând cu luna martie 2018 de salarii comparative cu cele acordate la nivelul Uniunii Europene”.

  Este vorba despre mult controversata lege a salarizării unitare despre care sindicaliştii spuneau că duce la dezbinarea echipei medicale, prin simplul fapt că biologii, chimiştii etc nu se bucură de creşteri salariale.

  Ministerul pasează responsabilitatea managerilor de spitale

  Instituţia ne-a transmis că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, gestionarea resurselor umane, respectarea normativelor de personal cât și modul de ocupare a posturilor vacante din sistemul public sanitar este de competența ordonatorilor de credite.

  Totodată, potrivit legislației în domeniu, ordonatorii de credite au stabilit și stabilesc numărul maxim de posturi care se finanţează în fiecare an, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

  Instituţia susţine că pentru a veni în sprijinul unităţilor sanitare publice care se confruntă cu deficit de personal a adoptat o serie de măsuri specifice.

  Şi anume, este vorba despre faptul că numărul de posturi, pe categorii de personal, între limita minimă şi maximă determinate potrivit normativului de personal, se stabileşte de managerul fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, potrivit structurilor medicale aprobate, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate ca limită maximă prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli.

  Mai mult, numărul maxim de posturi determinat potrivit normativului de personal poate fi majorat la propunerea motivată a unităţilor sanitare, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, în condiţiile legii, şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate ca limită maximă în bugetul anual de venituri şi cheltuieli al fiecărei unităţi sanitare publice.

  Medicii pensionari pot lucra în continuare

  Numărul de posturi pentru personalul TESA poate fi majorat cu 15% pentru spitalele care au 800 de paturi şi peste iar competenţa de majorare a numărului de revine managerului.

  Unitățile sanitare publice care nu au suficient personal medical pentru a asigura continuitatea activității, în echipele de gardă aferente liniilor de gardă organizate pe specialităţi, în afară de medicii încadraţi în unitatea respectivă, pot fi incluşi şi medici din afara unităţii care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii în specialitatea stabilită pentru linia de gardă.

  Medicii îşi pot continua activitatea şi peste limita de pensionare prevăzută de lege în cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs.

   Detașarea medicilor, ca o soluție în cazul deficitului de personal, se face de către unităţile sanitare publice interesate, în condiţiile legii. Ministerul Sănătăţii poate detaşa personal sanitar, indiferent de subordonarea unităţii sanitare în care este încadrat, numai în caz de epidemii, calamităţi sau în alte situaţii deosebite, declarate conform reglementărilor legale în vigoare, cu acordul celui în cauză.

  Tematic

  Bolnavii de cancer, umiliţi de sistem - nevoiţi să găsească medici specialişti
  Impozitarea normei de hrană a medicilor aruncă în aer sistemul sanitar
  EXCLUSIV: Ce se întâmplă cu profesorii medicinei româneşti - distrugere planificată?
  Cine va beneficia de locuinţele pentru medici promise de Firea – acuzaţii grave
  Protestul medicilor sibieni dă startul? Ce spune Huşanu, SANITAS Bucureşti
  Tagurile:
  răspuns, Medicină, resurse umane, Ministerul Sănătății


  Știrile Zilei