15:10 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Sorina Pintea

  Pintea: „MS nu poate controla numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs”

  © Photo: Facebook / Sorina Pintea
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  1299 0 0

  Ministrul Sănătăţii a explicat că instituţia pe care o conduce intenţionează să organizeze concursurile pentru medici la nivel naţional – ce spune despre cererile medicilor de a pleca din ţară.

  BUCUREŞTI, 26 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara României a scăzut aproape la jumătate, potrivit unor date centralizate până în luna august. De asemenea, a crescut numărul solicitărilor de a reveni în România.

  Informaţiile au fost prezentate astăzi, la Bistriţa, de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a explicat că există nişte date parţiale, pentru că instituţia pe care o conduce a cerut un audit Curţii de Conturi pe această zonă şi s-au prelucrat nişte date statistice.

  „Da, cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate au scăzut cu aproximativ 45-50%”, a menţionat ministrul Sănătăţii, potrivit agerpres.ro.

  De asemenea, oficialul de la Sănătate a vorbit despre intenţia ministerului pe care îl conduce de a organiza concursurile pentru posturile de medici la nivel naţional, astfel încât să existe o repartizare echitabilă pe întreg teritoriul ţării.

  "Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. (...) Practic, repartizarea zonală a medicilor este cumva inechitabilă. Centrele universitare, oraşele mari sunt supraaglomerate, în timp ce oraşele mici, zona rurală duc lipsă de medici”, a punctat Sorina Pintea.

  Potrivit ei, Ministerul Sănătăţii va încerca să realizeze o centralizare a posturilor, astfel încât să poată organiza la nivel naţional aceste concursuri, să poată repartiza personal medical echitabil pe tot teritoriul ţării.

  Ministrul a dat ca exemplu situaţia medicilor de familie din mediul rural, spunând că aproximativ 700 de astfel de cabinete sunt neacoperite şi a precizat că trebuie găsită o garanţie, până la 1 ianuarie 2019, pentru ca rezidenţii din domeniul medicinei de familie să meargă în mediul rural pentru a acoperi posturile.

  Tematic

  „Cadrele medicale epuizate mor la datorie – autorităţile privesc cu nepăsare!”
  Cine va beneficia de locuinţele pentru medici promise de Firea – acuzaţii grave
  Protestul medicilor sibieni dă startul? Ce spune Huşanu, SANITAS Bucureşti
  Tagurile:
  spitale, atribuție, medici, angajare, concurs, Sorina Pintea
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei