15:13 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Spital

  Cifre care dau de gândit: 5 din 100 de români, fără acces la medicul specialist

  © Sputnik / Evghenii Panasenco
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  105 0 0

  Acestea sunt informaţiile care reies dintr-un proiect-radiografie a societăţii româneşti, bazat pe statisticile actuale la noi în ţară.

  BUCUREŞTI, 10 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Ipotetic vorbind, dacă România ar fi o comunitate mică, de numai o sută de oameni, fiecăruia dintre ei i-ar reveni 3,8 centimetri de autostradă, unul ar locui într-o casă improvizată, 65 ar fi absolvenţi numai de liceu, în timp ce 33 ar urmări sau participa la minim un spectacol pe an.

  Aceste date au fost făcute publice în cadrul proiectului „100 de Români”. Este vorba despre un proiect-radiografie a societăţii româneşti, bazat pe statisticile de acum din ţara noastră.

  „Proiectul şi-a dorit să răspundă la întrebări precum: Dacă România ar fi o comunitate formată din 100 de oameni, cum ar fi ei? Cât de educaţi sau cât de săraci? Cum ar arăta viaţa lor? Ce este bine şi ce este rău în România la 100 de ani?”, informează csid.ro

  Proiectul a mai evidenţiat o situaţie cu adevărat îngrijorătoare. Şi anume acela că, dacă România ar avea numai 100 de locuitori, cinci cetăţeni nu ar putea accesa serviciile unui medic specialist deşi ar avea nevoie. Mai mult, 20,75% din cheltuielile unei familii pe sănătate nu sunt suportate de sistemul naţional de asigurări.

  Proiectul „100 de Români” îşi doreşte să ofere baza statistică la care să ne putem raporta pentru a ne dezvolta. După obţinerea acestor cifre, datele statistice care au fost apoi raportate la obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru ţara noastră.

  Potrivit ONU, Agenda 2030, asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă – îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală de calitate este esenţială pentru funcţionarea adecvată a unei societăţi durabile, iar asistenţa medicală trebuie să fie modernă şi să aibă un caracter umanist.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei