04:18 21 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Proteste Sanitas

  SANITAS: „Nu vom mai permite ca buna noastră credinţă să fie răsplătită cu aroganţă”

  © Sputnik / Georgiana Arsene
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  259 0 0

  Cea mai puternică Federaţie sindicală din Sănătate din România a transmis, în urmă cu câteva ore, un puternic avertisment, acuzând Guvernul României că nu îşi respectă angajamentele.

  BUCUREŞTI, 19 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Federaţia SANITAS a anunţat că a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă până când nu se lămureşte situaţia creată de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă anunţat, ieri, de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

  Reprezentanţii SANITAS susţin că proiectul de O.U.G. aflat astăzi pe masa Consiliului Economic şi Social blochează evoluția legală a veniturilor din sistemul sanitar și cel de asistență socială.

  Asistenţa socială, fără sporuri

  Ei precizează că articolul 34 al proiectului de act normativ aduce o nouă discriminare pentru angajaţii care au fost deja nedreptăţiţi prin neacordarea creşterilor salariale la nivelul anului 2022 şi adaugă că blocarea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 înseamnă „o nouă amăgire”, în special pentru salariaţii care vor beneficia de creşterea cu 25 de procente din diferenţa dintre salariul de bază actual şi cel din 2022, începând cu prima zi a anului 2019.

  De asemenea, spun cei de la SANITAS, lucrătorii din asistenţă socială cărora nu li s-au putut da sporurile în 2018 şi care, în mod absolut firesc sperau să poată beneficia de ele în anul următor, nu vor mai primi nimic fiindcă acest act normativ desfiinţează orice posibilitate” legală de intrare în normalitate.

  „În același timp, documentul în discuție nu permite raportarea sporurilor pentru condiții de muncă la salariul din 1 ianuarie 2019 (salariul majorat conform Legii 153/2017), fapt care este inacceptabil din punctul nostru de vedere și creează premisele unui nou conflict de muncă în sistemul sanitar și cel de asistență socială”, spune Biroul Operativ al Federaţiei SANITAS pe pagina de Facebook

  Avertismentul Federaţiei SANIAS România

  În aceste condiţii, Federaţia sindicală atrage atenţia asupra faptului că adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă, fără consultarea partenerilor sociali „şi cu o celeritate care ridică mari semne de întrebare” îi obligă să demareze toate procedurile legale prin care să protejeze şi să obţină drepturile legitime ale membrilor de sindicat.

  „Menționăm că deschiderea noastră la consultări și negociere a fost și va fi mereu declarată și respectată, însă nu vom mai permite ca buna noastră credință să fie răsplătită cu aroganță, desconsiderare și dezinteres față de salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială, motiv pentru care astăzi, 19 decembrie 2018, am suspendat ședința de negociere a CCM la nivel de sector sanitar până la clarificarea situației create de proiectul de OUG”, a punctat sursa citată.

  Tematic

  Probleme la SANITAS Cluj. Sunt nemulţumiţi de acţiunile Federaţiei
  Huşanu, SANITAS: „Nu salariile sunt problema, ci cheltuielile inutile şi exagerate!"
  Ce joc face ministrul Sănătăţii? SANITAS e îngrijorat, Sorina Pintea promite
  Aşa nu se mai poate – SANITAS Bucureşti a trimis deja o adresă către Guvern
  Protestul medicilor sibieni dă startul? Ce spune Huşanu, SANITAS Bucureşti
  Tagurile:
  Viorel Hușanu, SANITAS


  Știrile Zilei