00:18 26 Martie 2019
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.26
  • RUB0.27
  • RON4.11
  • UAH0.64
    Sare

    Sarea iodată, pericol pentru organism – se cere scoaterea de la comercializare

    © Fotolia / Sommai
    SĂNĂTATE
    Sa primesc un link scurt
    53850

    Costel Stanciu, președinte al Asociației Pro-Consumatori, solicită eliminarea restricției legale de comercializare a sării neiodate în magazine – ce relevă o analiză a sării din România.

    BUCUREȘTI, 21 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Mâncarea nu are gust fără sare. Asta o știm cu toții, însă v-ați gândit până acum că sarea... nu este sănătoasă?

    Reprezentanții Asociației Pro-Consumatori ne informează că sarea iodată este un real pericol pentru sănătate.

    Inițial, sarea iodată trebuia să conţină 20 ± 5 mg iod/kg de sare, respectiv 34 ± 8,5 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 26 ± 6,5 mg iodură de potasiu/kg de sare. Din martie 2007 s-a modificat procesul de iodare a sării astfel: ”Sarea iodată trebuie să conţină 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 iodură de potasiu/kg de sare. Se admite ca limită minimă un conţinut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodură de potasiu/kg de sare, iar ca limită maximă un conţinut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodură de potasiu/kg de sare", informează reprezentanții Asociației Pro-Consumatori

    Cea mai multă sare comercializată în țara noastră provine din Grecia, urmată de România, Pakistan, Austria, Turcia, Belarus, Polonia, Italia și Israel.

    Cât de toxică este sarea iodată?

    Deosebit de important este faptul că sarea neiodată nu are termen de valabilitate, cum se întâmplă în cazul celei iodate.

    ”Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării, astfel: la 24% dintre produsele analizate, termenul de valabilitate este de 3 ani; la 20%  - 1 an; la 16% - 2 ani; la 12%  - 5 ani; la 8% - 4 ani; la 8% - 6 ani, iar la 4% dintre produsele analizate, termenul de valabilitate este de 20 ani”, informează sursa citată.

    În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării, mai spun reprezentanții APC.

    Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor- circa 40% din populația adultă a țării noastre - precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale, informează APC.

    “Majoritatea covârşitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog. Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicităm eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate din micile şi marile structuri comerciale”, a declarat Conferențiar universitar dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.

    Tagurile:
    pericol, organism, sare
    Reguli de utilizareCOMENTARII


    Știrile Zilei