06:18 26 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Medic

  Biletul de trimitere de la medicul de familie sau specialist – cât timp este valabil

  © Sputnik / Uriy Strelets
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  93210

  Aceasta variază între 30 și 90 de zile, în funcție de afecțiuni, iar, după ce pacienții au ajuns la clinică, în funcție de diagnostic, se decontează două sau patru consultații pentru un asigurat.

  BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Vreți să vă faceți o programare pentru o serie de investigații medicale, dar nu știți dacă vă încadrați în valabilitatea biletului de trimitere primit de la medicul de familie sau de la specialist?

  Nimic mai simplu, fiindcă reprezentanții Colegiului Pacienților s-au gândit să dea răspuns, într-un articol pe pagina lor de internet, la această întrebare care frământă mulți români.

  Astfel, în funcție de afecțiuni, valabilitatea unui bilet de trimitere variază între 30 și 90 de zile. Mai exact, 30 de zile la bolile acute, 60 de zile la bolile cronice și 90 de zile la management de caz.

  După ce au ajuns la clinică, valabilitatea biletului de trimitere variază în funcție de alți factori, cum ar fi, spre exemplu, un episod de boală acută/subacută/acutizări ale bolilor cronice. În acest caz, se decontează, pe un bilet de trimitere, maximum trei consultații pe asigurat, într-un interval de maxim 60 de zile calendaristice de la data acordării primei consultații necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului și a evoluției cazului, indiferent de codul de diagnostic stabilit de către medicul de specialitate din specialitățile clinice, informează colegiulpacientilor.org

  Pentru evaluarea clinică și paraclinică, prescrierea tratamentului și urmărirea evoluției asiguraților cu afecțiuni cornice, pentru una sau mai multe boli cronicde monitorizate în cadrul aceleiași specialități se decontează pe un bilet de trimitere maximum 4 consultații/trimestru/asigurat, dar nu mai mult de 2 consultații pe lună.

  În cazul pacienților cu bilet de trimitere de la medicul de familie consultație management de caz se decontează maximum 2 consultații/semestru dacă în biletul de trimitere este evidențiat ”management de caz” pentru evaluarea bolilor cronice confirmate.

  Pentru fiecare situație de urgență constatată se acordă o singură consultație/persoană. Vorbim despre situațiile în care primul ajutor a fost asigurat în cabinetul medical sau la domiciliu.

  În acest caz nu este nevoie de bilet de trimitere.

  Tematic

  SANITAS avertizează – instituțiile medicale nu vor mai putea susține salariile
  Avertismentul medicilor: copiii, victime ale activităţii de curăţenie pentru Paşte
  Șocant: creator de modă român, mort – medicii nu au mai putut face nimic
  Un spital din România caută medici – oferă spor de 85%, prime și cazare
  Tagurile:
  Medic
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei