22:03 19 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.39
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.32
 • UAH0.69

  Alertă în București – tot mai multe cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă

  © Sputnik / Рамиль Ситдиков
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  37 0 0

  În ultima săptămână au fost raportate alte 83 de noi cazuri de rujeolă, atât în țară, cât și în Capitală – peste zece mii de cazuri.

  BUCUREȘTI, 18 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 16.800, din care 64 de decese.

  Informația a fost furnizată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, care susține că numărul de 16.800 de cazuri a fost raportat până ieri, 17 mai 2019.

  În perioada 13-17 mai au fost raportate încă 83 de cazuri nou confirmate, în 13 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

  Dintre acestea, cele mai multe au fost raportate în judeţul Neamţ (40), în timp ce în Teleorman au fost raportate 7 cazuri, în Braşov şi Buzău - câte şase, în Bucureşti - cinci, în Cluj, Mureş şi Vrancea - câte patru, în Galaţi - două, iar în Arad, Brăila, Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa - câte unul, informează stiripesurse.ro

  Facem precizarea că rujeola, cunoscută popular sub denumirea de ”pojar” este o boală infecțioasă care, adesea, duce la complicații.

  Este o infecție virală foarte contagioasă ce apare ca o erupție cutanată și are simptome asemănătoare cu răceala. Boala se transmite pe calea aerului, print use sau strănut.

  Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Boala începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febră mare după care apare erupția cutanată.

  Rujeola poate fi o boală gravă indiferent de vârstă, dar medicii atrag atenția că este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de cinci ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani.

  Conduce frecvent la complicații severe, cum ar fi infecțiile pulmonare joase, infecții ale creierului și infecții bacteriene secundare – acestea din urmă necesită tratament, antibiotic.

  Dintre complicațiile severe date de boală menționăm pneumonia, encefalita, sarcina prematură sau avortul, număr scăzut de trombocite.

  Dintre complicațiile ușoare amintim infecții ale urechii, diareea, bronșitele.

  Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. Este vorba despre vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva a trei boli infecțioase care dau și numele vaccinului: rujeolă, oreion și rubeolă.  Știrile Zilei