18:18 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  259620

  Medicii de la cel mai important Institut de Psihiatrie din România avertizează că, după durerile de spate, stresul a devenit a doua problemă de sănătate şi poate cauza boli grave şi chiar moarte prematură. Ce recomandă specialiştii – important de ştiut.

  BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik, Doina Crainic. Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi avertizează că stresul poate cauza multe probleme, precum insomnii, migrene, stări de agitaţie, culminând cu starea permanentă de tensiune, dificultatea de concentrare, gastrită, astm bronşic, boli cardiovasculare şi chiar moarte prematură din cauza suprasolicitării – aşa-numitul sindrom burnout.

  Pe de altă parte, multe dintre problemele pentru care ne stresăm există doar în imaginaţia noastră.

  „S-a constatat că un procent de 40% dintre evenimentele negative pe care le anticipăm şi care ne produc anxietate, de fapt nici măcar nu au loc. Un procent de 25% din grijile pe care ni le facem pentru anumite evenimente nu pot fi evitate. În schimb, criticile, reproşurile şi răutăţile celor din jur ne creează stres în procent de 12%, iar stresul în legătură cu starea de sănătate este într-un procent de 15%“, arată medicul psihiatru dr. Cozmin Mihai, citat de Ziarul de Iaşi.

  Acesta a adăugat că, din aceste cuantificări se desprinde concluzia că doar 8 până la 10% reprezintă de fapt situaţiile-limită care ne produc un stres real.

  „O altă cauză de stres întâlnită des în România este incertitudinea carierei, a locului de muncă şi, implicit, a sursei de venit, ceea ce reduce în timp satisfacţia la locul de muncă. Dacă locul de muncă este nesigur pentru individ, atunci acesta se poate converti rapid într-un stres care va afecta întreaga activitate profesională”, a precizat dr. Cozmin Mihai.

  Cele mai expuse profesii sunt cele de medic, aviator, controlor de trafic aerian, profesor, director, în special meserii care necesită o responsabilitate continuă.

  Medicii recomandă un echilibru între muncă, familie şi viaţa personală, menţinerea de relaţii bune cu cei din jur, o atitudine relaxată şi pozitivă şi să nu se depăşească 8 ore de muncă pe zi.

  Tematic

  Avertismentul medicilor: Simptomul care poate prevesti un cancer - nu trebuie ignorat!
  Avertismentul medicilor: De ce unii consumatori de cafea ajung la psihiatrie
  Avertismentul medicilor: copiii, victime ale activităţii de curăţenie pentru Paşte
  Tagurile:
  recomandare, Avertisment, Medici, stres

  Știrile Zilei