22:42 19 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.39
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.32
 • UAH0.69
  Climatizor

  Sfatul medicilor pentru cei care folosesc aerul condiţionat – cum să evitaţi îmbolnăvirea

  CC0 / Pixabay / matuska
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  217 0 0

  Vremea începe să se încălzească şi tot mai mulţi români au început să folosească deja aerul condiţionat. Sfatul medicilor pentru folosirea şi montarea corectă a aparatelor de aer condiţionat. Cum să evitaţi pericolul îmbolnăvirii.

  BUCUREŞTI, 31 mai – Sputnik, Doina Crainic. Folosirea, alegerea sau montarea greşită a aparatelor de aer condiţionat ne poate îmbolnăvi, avertizează specialiştii, care oferă câteva recomandări importante în acest sens.

  Specialiştii spun că, înainte de instalarea unui aparat, se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafaţa care urmează a fi răcită.

  „Acest necesar se determină în funcţie de volumul total al spaţiului, destinaţia camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere şi alţi factori care ţin de construcţie: izolaţie bună a pereţilor, orientare geografică, suprafaţă vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu)”, precizează, într-un comunicat remis Mediafax, Ilarion Anton, sales manager în cadrul unei companii producătoare de aparate de aer condiţionat.

  De asemenea, medicii recomandă ca persoanele să nu fie expuse în mod direct, frontal, fluxului de aer generat de ventilatorul aparatului.

  „Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia «a frigore» la nivelul feţei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. (...) diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior sa nu depăşească mai mult de 7-8 grade, curenţii de aer rece să nu fie îndreptaţi către persoanele din încăpere”, recomandă dr. Ramona Andronache, medic primar medicină de familie, citat de ZiaruldeIasi.ro

  Foarte importantă este şi îngrijirea corespunzătoare a aparatului de aer condiţionat – curăţarea şi schimbarea periodică a filtrelor –, în caz contrar, pot apărea probleme de sănătate.

  „Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenţii de aer, respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere şi prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecţii respiratorii, infecţii în sfera ORL, otite, sinuzite”, a adăugat medicul.

  Tematic

  Efecte dezastruoase ale somnului insufiecient. Sfaturi pentru un somn sănătos
  Unde greşim atunci când procurăm încălţămintea de vară: Sfaturi de la specialişti
  Șapte sfaturi oferite de nutriționiști pentru perioada sărbătorilor
  Important pentru părinţi: Acest lucru îi ajută pe copii mai mult decât sfaturile
  Tagurile:
  Răceală, Sfaturi, Medici


  Știrile Zilei