22:36 19 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.39
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.32
 • UAH0.69
  Spital

  Medic, după ce a fost umilit de un pacient – ”Nu ne rămâne altceva de făcut”

  © Sputnik / Константин Чалабов
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  21921

  Cunoscutul medic Grigorescu Dan a scris, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care arată cât de dificili și lipsiți de considerație sunt unii pacienți față de întreaga echipă medicală.

  BUCUREȘTI, 31 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Lipsa de respect a unor pacienți față de medici, asistente, infirmiere și restul echipei medicale afectează oamenii din sistemul sanitar.

  Cunoscutul medic Grigorescu Dan, șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a povestit un episod care arată că unii români nu cunosc noțiunea de respect și nici pe cea de recunoștință. El spune că singurele cuvinte ale pacientului ce tocmai coborâse de pe masa de operație au fost: ”Numa atât?” El le-a adresat celor cinci membri ai echipei care participaseră la operația lui (infirmieră, asistente, medici) ”realizată pe cât de repede, pe atât de bine”.

  ”În drumul lui grăbit dintre masa de intervenție de pe care tocmai coborâse și ușa sălii de operații, proaspătul operat nu găsise loc de simplul și cuviinciosul „mulțumesc”, a scris medicul din Brașov

  Acesta spune că a simțit că munca sa este desconsiderată.

  Medicul pune, însă, degetul pe rană și spune lucrurilor pe nume. Mai exact, face o radiografie exacta a actualei societăți românești în care echipa medical este pur și simplu umilită de românii care au impresia că li se cuvine totul. Situația aceasta este prezentă, cu vârf și îndesat, și în sistemul de învățământ din țara noastră. Sputnik a scris de nenumărate ori despre această situație.

  ”Am mai fost încercat în ultimii doi ani de sentimentul că „trasoarele ideologice” lansate în popor (acelea precum că, „lasă, dom'le, că și așa sunt bine plătiți!”, „noi, asigurații, în calitate de clienți ai sistemului, avem dreptul să fim slugăriți de personalul medical”, ș.a.) și-au atins scopul, lăsând răni adânci în zona respectului de care „vindecătorii” ar trebui să se bucure din partea semenilor lor, sănătoși sau suferinzi, deopotrivă”, a punctat sursa citată.

  Plecarea la privat

  Totuși, această situație este epuizantă. Medicul Grigorescu Dan scrie că, atunci când un om, în vârstă de 60 de ani, integrat socio-profesional prin meserie și loc de muncă stabil nu găsește de cuviință să se degajeze de obligația morală de a fi recunoscător măcar verbal – ”ca să nu mai vorbim de lipsa acestui sentiment la nivel intim, sufletesc” – atunci medicii sunt pe punctual de a lua decizii radicale.

  ”…suntem aproape de punctul în care, dezamăgiți de locul în care am fost exilați de percepția publică, nouă, ăstora din spitalele de stat, nu ne va mai rămâne altceva decât să facem același lucru: să ne auto-exilăm din sistem”, a adăugat sursa citată. 

  Asta înseamnă plecarea în sistemul privat unde, paradoxal, românii, după ce plătesc pentru serviciile medicale oferite, e mai plin de respect pentru personalul medical.

  ”Sistem în care plătitorul se va întreba, dar doar în gând, și cu grijă să nu deranjeze pe cineva: „De ce, oare, atât?”, a adăugat medicul.

  Tematic

  Șocant: creator de modă român, mort – medicii nu au mai putut face nimic
  Un spital din România caută medici – oferă spor de 85%, prime și cazare
  Biletul de trimitere de la medicul de familie sau specialist – cât timp este valabil
  Alabama: Medicii vor fi condamnați la 99 de ani pentru efectuarea avorturilor
  Avertismentul medicilor: stresul duce la boli grave – cele mai expuse profesii,recomandări
  Pintea, atac la Rădulescu. Medic: ”îl pune la punct instantaneu”
  Important medicament, retras de pe piață farmaceutică


  Știrile Zilei