03:17 21 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Copii la grădiniță în timpul mesei

  Atenție la hrana copiilor: acest aliment îi îmbolnăvește – avertismentul specialiștilor

  © Sputnik / Игорь Зарембо
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  244 0 0

  Președintele Asociației Pro Consumatori, profesor doctor Costel Stanciu, spune că românii sunt consumatori de branduri și că de multe ori cred că alimentele cu gust bun sunt și sănătoase.

  BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Asociația Pro Consumatori a realizat, în urmă cu mult timp, un studiu privind calitatea laptelui praf consumat de sugari. De atunci și până astăzi, din păcate, studiul nu a fost reluat.

  Costel Stanciu, președinte al Asociației Pro Consumatori, a explicat, pentru Sputnik, motivul pentru care nu au mai fost făcute studii privind aceste produse.

  ”Studiul nu a fost reactualizat. A fost realizat cu mulți ani în urmă. Am constatat, cu ocazia acelui studiu, că românii sunt consumatori de branduri alimentare și, cu toate că în acel moment exista pe piață un brand românesc de lapte praf care era superior marilor branduri care circulă la nivel internațional, românii nu cumpărau acel brand”, a declarat Costel Stanciu.

  Acesta a precizat că, uitându-se prin zonele în care se vând astfel de produse a observat că acel brand românesc a dispărut. Stanciu este de părere că greșeala românilor este că nu susțin societățile autohtone care, de cele mai multe ori oferă produse mult mai sigure și mai sănătoase decât cele pe care le importăm.

  Nu este doar cazul laptelui praf. Stanciu spune că a văzut și alte produse alimentare românești care au dispărut după câteva luni din pricina faptului că românii se atașează de anumite mărci și se obișnuiesc cu ele, nu se uită pe etichetă, sunt atrași de gust, de caracteristici organoleptice, nicidecum nu sunt interesați de compoziția produselor alimentare.

  ”În opinia multora, ceea ce are un gust bun înseamnă că și corespunde plăcerilor lor și este cumpărat în mod frecvent fără să=și dea seama că acel produs bun la gust îi poate îmbolnăvi”, a explicat președintele APC.

  Acest lucru este valabil și în cazul cerealelor dulci pe care părinții le oferă copiilor la micul dejun.

  Și aceasta fiindcă acest produs conțin o cantitate mare de zahăr, alături de aditivi alimentari. Părinții nu cunosc acest lucru și le oferă copiilor lor cerealele care, pe termen mediu, îi pot îmbolnăvi.

  Nu încearcă, din păcate, să le ofere acele cereale neprocesate care, dacă sunt amestecate cu fructe, cu alte produse alimentare – miere, lapte, pot căpăta un gust mult mai atractiv decât al cerealelor procesate.

  ”Dar, din comoditate, din lipsă de timp, părinții nu fac aceste lucruri. Mulți părinți nu au nici curiozitatea să citească informațiile de pe eticheta unui produs alimentar. Dacă nu se pricep, să pună întrebări”, a mai precizat sursa citată.  Știrile Zilei