20:09 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  Врач заполняет документы

  Atenţie: Patru simptome care anunţă cancer de piele – ce dezvăluie cercetatorii

  © Fotolia / Stephan Morrosch
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  184910

  Cancerul de piele este una dintre cele mai comune forme de cancer. Cercetătorii britanici au atras atenţia cu privire la patru dintre cele mai comune simptome care anunță pericolul.

  BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. Toţi oamenii au aluniţe, însă unele dintre acestea pot fi semnale de avertizare care pot indica apariţia unei grave: cancerul de piele.

  Organizaţia britanică de caritate British Skin Foundation prezintă cele mai comune simptome care pot anunţa dezvoltarea unui cancer de piele.

  Cancerul de piele există în două forme: non-melanom și melanomul. Primul este, de obicei, semnalat de o zonă decolorată a pielii, iar a doua formă se manifestă printr-o modificare a unei aluniţe existente. Deşi cancerul melanom este considerat mai puțin comun, acesta rămâne cel mai periculos deoarece poate afecta alte organe.

  Potrivit informațiilor publicate de organizație, este necesar să fim atenți la aluniţele care se extind, care îşi schimbă culoarea și mai ales la cele al căror contur devine roșu, la cele care sângerează, care devin dureroase sau se decojesc.

  British Skin Foundation vă recomandă să vă analizaţi pielea în fiecare lună, mai ales dacă aveți aluniţe care îşi schimbă aspectul.

  Cele patru aspecte la care trebuie să fiţi atenţi sunt:

  1. Asimetrie: cele două jumătăți ale zonei au forme diferite;

  2. Margine/contur: sunt neregulate sau neclare, uneori având crestături;

  3. Culoare: este contrastantă și prezintă diferite nuanțe de negru, maro și roz;

  4. Diametru: majoritatea melanoamelor au diametrul de cel puțin 6 mm.

  „Informați-vă medicul despre eventualele modificări pe care le observaţi ale aspectului aluniţelor, despre prezența unei pete pe piele sau despre apariţia unei noi aluniţe”, atrage atenţia fundația Britanică, citată de Sputnik France

  Metode de prevenire

  Există metode de reducere a riscului dezvoltării acestui tip comun de cancer. De exemplu, este puternic recomandabil să evitați expunerea la soare, deoarece o aluniţă care îşi schimbă culoarea devenind roz poate expune persoana la riscul dezvoltării unui melanom.

  „Vă puteți proteja de soare prin utilizarea produselor de protecție solară și prin îmbrăcăminte adecvată. Șezlongurile și aparatele de bronzare artificială trebuie evitate”, recomandă British Skin Foundation.

  De asemenea, fundația recomandă respectarea anumitor reguli în zilele însorite: staţi cât mai mult la umbră dintre orele 11:00 și 15:00; supravegheaţi-vă copiii; folosiţi un agent de protecție solară cu factor mare de profecţie (SPF), între 30 și 50, şi cu un filtru de protecție anti-UVA de cel puțin patru stele.

  Tagurile:
  cercetători, Simptome, Cancer


  Știrile Zilei