05:23 19 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70

  Avertizare EFSA: această cereală „la modă” nu trebuie dată bebeluşilor – poate fi letală

  CC0 / Pixabay / fancycrave1
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  163 0 0

  Deşi se spune că sunt bune pentru sănătate, semințele de in pot provoca intoxicații cu cianură, spun cercetătorii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. În ce cantităţi această cereală poate fi letală.

  BUCUREŞTI, 23 aug – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit EFSA, o treime dintr-o linguriță din această cereală (1,3 g de semințe de in) poate fi periculoasă pentru bebeluși şi trei linguri pentru un adult, cantitate care poate duce la intoxicaţie cu cianură, au descoperit specialiştii, potrivit Daily Mail

  Semințele de in sunt bogate în fibre, acizi grași omega-3 și micronutrienți. Producătorii de alimente adesea adaugă seminţele de in în cereale, iaurt și terci. Totuşi, semințele de in conțin un compus organic numit amigdalină (glicozid vegetal) care poate produce gaz de cianură pe măsură ce se degradează, scrie sursa.

  Potrivit cercetătorilor, este nevoie doar de o treime dintr-o linguriță pentru a provoca daune sănătății unui sugar. Riscul de intoxicație cu cianură crește semnificativ atunci când se consumă trei lingurițe de semințe de in simultan.

  Primele simptome ale otrăvirii sunt cefalalgia, aritmia și problemele de respirație. În unele cazuri, acest tip de intoxicație poate fi letală.

  De asemenea, specialiștii EASA au descoperit că semințele de in măcinate eliberează mai multă cianură. Totuşi, aceasta este cea mai populară formă în care este vândută această cereală, deoarece semințele întregi de in sunt destul de dure.

  Raportul cercetătorilor se concentrează pe cel mai rău caz, în care se presupune că există un conținut mai mare de amigdalină în semințele de in.

  „Având în vedere toate incertitudinile, riscul în cazul grupelor de vârstă mai tinere care consumă semințe de in nu poate fi exclus”, avertizează raportul.

  Potrivit raportului EFSA, o treime dintr-o linguriță, sau 1,3 grame, poate pune în pericol sănătatea copilului. În comparație, un adult de talie medie ar putea dezvolta o intoxicaţie cu cianură dacă consumă 10,9 grame de semințe de in.

  Cu toate acestea, unele magazine alimentare recomandă consumul unei cantităţi mai mari. De exemplu, magazinul Holland & Barrett, specializat în vânzarea de semințe de in bio, recomandă „între 25 și 30 de grame, sau două linguri pe zi”.

  Tematic

  Xenia Deli: „Going home with my baby” - surpriza modelului, un bebeluș? (FOTO)
  Șoc: Țară occidentală care este cea mai rea alegere pentru a aduce pe lume un bebeluș
  Bebeluș român, traumatizat pe viață în SUA – copilul nu poate vorbi
  Tagurile:
  bebeluș, Cereale


  Știrile Zilei