19:39 15 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.56
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.71
  Viorel Hușanu

  Mita din spitale. Hușanu:”Probabil respondenți sunt pacienții fictivi trimiși de minister”

  © Facebook / Viorel Hușcanu
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  2031 0 0

  Liderul SANITAS București reacționează în scandalul momentului, privind cazurile de mită înregistrate în spitale, prezentate în sinteza realizată de Anti-Bribery Synergy.

  BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Sinteza amintită include răspunsurile pacienților privind mita în spitale.

  Sinteza are în vedere date colectate prin răspunsul afirmativ al pacienților la întrebarea ”Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare lună calendaristică în intervalul ianuarie 2019-iulie 2019.

  Potrivit datelor Anti-Bribery Synergy, în contextul acestei întrebări, 153 de pacienţi au răspuns afirmativ, precizând că li s-au solicitat bani sau atenţii de către medicii sau asistentele în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă, Bucureşti.

  Pe locul 2 în acest clasament se află Spitalul de Urgenţă Brăila, unde 147 de persoane au afirmat că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii, informează mediafax.ro

  Pe locul 3 se află, potrivit sursei citate, o altă unitate medicală din Capitală, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, în cadrul căruia 98 de persoane au precizat că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii de către medicii sau asistentele unităţii.

  Clasamente la prețurile aparaturii

  Viorel Hușanu, liderul SANITAS București, a explicat, solicitat de Sputnik, cum comentează acest clasament

  ”Văd că se fac fel de fel de ”topuri” ale mitei din spitale, probabil respondenți fiind pacienții fictivi trimiși de către minister. Este încă o pată aruncată gratuit peste ”halatele albe”. Este un ”clasament” total ilogic, total incorect, total inoportun. Nu vreau să spun : ”Categoric, nu se ia șpagă !” Încă se dă, încă se ia, ca în aproape toate activitățile din România. Se practică șpaga la ospătar, la preot, la profesor, la controlor, la taximetrist, la frizerie, chiar și în presă (citesc cum câțiva ziariști scriu la comandă, pe bani mulți)”, a declarat Hușanu, exlusiv pentru Sputnik.

  Liderul SANITAS București a adăugat că a citit despre cum sunt măsluite sondajele de opinie, despre cazul Microsoft sau Oracle și a punctat că se mai dă șpagă în Sănătate, însă din ce în ce mai rar și că 10 lei dați unui salariat nu constituie marea șpagă, ”marea corupție din sistem”.

  Hușanu propune să se facă un sondaj din care să se vadă cu cât cumpără seringa spitalul X față de spitalul Y și spitalul privat sau cu cât se cumpără alimentele pentru hrana pacienților.

  ”De ce nu se fac clasamente la prețurile aparaturii, cu cât se cumpără un RMN, un CT, un… ? Și nu pot să cred că în sistemul de urgență – pentru că văd că vârful clasamentului spitalele de urgență – se cere șpagă ! Nu cred !”, a explicat liderul SANITAS București.

  Acesta a adăugat că, în ceea ce privește atențiile, acestea se mai dau și a explicat că el însuși, fiind, astăzi, pacient, a fost tentat să cumpere un buchet de flori sau o mică atenție în semn de recunoștință.

  Dar, auzind cum vuiește presa despre acest subiect, nu o va mai face, pentru a nu aduce deservicii colegilor săi.

  Totuși, sursa citată întreabă dacă oamenii care aruncă cu noroi au conștientizat vreodată cât sacrificiu face un salariat din Sănătate și câte nopți nedormite, zile petrecute departe de familie, câtă muncă și dăruire are personalul medical?

  Tematic

  Cazul Kovesi: ”mită genți, blănuri, mașină și bani”. Reacția procurorului Adina Florea
  Probleme mari pentru Mircea Sandu și soția sa – mită, bani mulți, acuzații
  Vameși moldoveni, filmați cum iau mită la vama Leușeni: ce riscă aceștia - Imagini video
  Secretara unei școli, în flagrant: lua mită de la un părinte
  Tagurile:
  SANITAS, Viorel Hușanu


  Știrile Zilei