22:40 11 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.42
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.71
  Salamuri

  Trei oameni au murit după ce au mâncat salam fabricat în Germania

  © Sputnik / Александр Кряжев
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  146230

  Trei persoane au decedat, iar alte 37 au avut de suferit din cauza consumului unor mezeluri infestate, produse în Germania.

  BUCUREȘTI, 25 oct – Sputnik. Autoritățile germane au alocat 100 de mii de euro pentru distrugerea a 320 de tone de salam și alte produse alimentare ale fabricii Wilke, care au dus, potrivi informațiilor preliminare, la moartea a trei persoane, informează agenția RIA Novosti, cu referire la reprezentanții districtului Waldeck-Frankenberg, landul Hessa.

  La începutul lunii octombrie activitatea fabricii Wilke a fost suspendată de organele locale de drept, după ce în mezeluri au fost descoperite bacterii listeria. Procuratura generală din Kassel a intentat mai devreme un dosar penal împotriva conducerii companiei pentru omor din imprudență. Anchetatorii consideră că trei persoane au decedat și trei au avut de suferit din cauza consumului mezelurilor infectate.

  Ministerul Agriculturii, Julia Klöckner, a abordat într-o discuție cu reprezentanții landurilor federale despre problema intensificării controlului asupra pieții de produse alimentare. Compania Wilke a anunțat că intră în faliment.

  “Procesul lichidării va dura două săptămâni, e vorba despre 320 tone de producție. La această acțiune participă 20 de colaboratori ai fabricii, care s-au oferit voluntari. Toate mărfurile împachetate vor fi incinerate, iar cele neîmpachetate, vor fi distruse în instituții destinate nimicirii resturile de origine animală. Costul acestei operațiuni se ridică la 100 mii de euro”, a declarat reprezentantul districtului, responsabil de respectarea normelor sanitar-veterinare în regiune.

  Bacteria este foarte răspândită în natură, pe întregul glob, in timp ce listerioza ca boala este rară. Incidența infecțiilor umane este dificil de stabilit, majoritatea evoluând inaparent.

  Rezistenta in mediul extern este foarte mare, listeriile putând persista 1-2 ani in stare uscata in sol si  circa 3 ani la temperatura camerei in laborator. In apa rezista pana la 1 an; de asemenea rezista si  se multiplica in condiții de refrigerare (2-8ºC).

  Rezervorul de infecție este alcatuit in primul rand de numeroase specii animale (domestice sau sălbatice) care excreta microorganismul: bovine, ovine, caprine, porcine, rozătoare, vulpi. Infecția poate apărea și la păsări, pești și crustacee. De asemenea, listeriile au fost izolate din sol, noroi, ape de canal, furaje, alimente si  alte produse provenite de la animale bolnave.

  Transmiterea infecției de la animale la om se realizează în principal pe cale digestiva, prin consumul de alimente contaminate: lapte nepasteurizat si  derivate ale acestuia, carne si  legume crude, salate din fructe de mare, produse de tip fast-food care s-au contaminat după procesare.

  Omul bolnav poate fi o sursă de infecție (mai ales nou-născuții), iar femeile pot fi purtătoare de listerii în tractul genital.

  Tematic

  Germania: alertă alimentară – îmbolnăviri şi morţi
  Dezvăluiri şocante dintr-o fabrică din Germania: carnea stricată, spălată şi reambalată
  Tagurile:
  mezeluri, Germania


  Știrile Zilei