11:31 26 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.86
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  309 0 0

  De la 1 noiembrie 2019, sute de mii de români sunt în pericol să rămână fără unele medicamente, lucru determinat de faptul că Ministerul Sănătății nu a nominalizat până acum produsele fără alternativă terapeutică ce ar urma să dispară de pe piață.

  BUCUREȘTI, 29 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților a tras deja semnalul de alarmă în acest sens, mai ales că timpul se scurge cu rapiditate până la data de 1 noiembrie 2019.

  Reprezentanții Asociației spun că în ultimele 10 zile au tras repetate semnale de alarmă către Ministerul Sănătății printr-un apel public ce semnalează pericolul retragerii a 70 de medicamente din farmaciile din România la începutul lunii noiembrie, dintre care 18 sunt fără alternativă terapeutică.

  Potrivit anunțului făcut pe data de 21 octombrie 2019 de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ar fi cazul unui număr de 21 de medicamente fără alternativă terapeutică, informează evz.ro.

  Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, preciza, în data de 11 octombrie 2019, că prețul a 128 de medicamente va expira la începutul lunii noiembrie și că nu există alternativă terapeutică în cazul a 30 de medicamente.

  În urma acestei declarații, Ministerul Sănătății a reacționat și a comunicat faptul că a identificat soluții pentru cele 128 de medicamente ale căror prețuri expiră între 2 și 6 noiembrie 2019.

  Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății afirma că, în cazul a 58 de medicamente, prețul a fost acceptat de către companiile farmaceutice, iar în cazul altor 52 de medicamente, ministerul menționa că au fost găsite echivalente terapeutice de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și de comisiile de specialitate.

  În cazul unui număr de 18 medicamente, companiile farmaceutice nu au fost de acord cu prețul și nici nu au fost găsite soluții alternative farmaceutice.

  Chiar dacă Ministerul Sănătății a cerut comisiilor de specialiști să spună dacă există un medicament care să poată fi utilizat în tratarea acelorași afecțiuni în România, până acum nu au fost nominalizate cele 18 medicamente și, mai grav, nu a fost găsită o soluție de înlocuire a lor.

  Tematic

  Românii, în pericol! Două medicamente vitale sunt retrase de pe piață!
  Veşti rele pentru români: de la anul nu se mai fac medicamente ieftine!
  Schema prin care medicii ne bagă pe gât medicamente scumpe
  Agenţia Medicamentului, lămuriri clare: „Face confuzii grave între medicamente"
  Atenţie! Industria românească producătoare de medicamente încă poate fi salvată!
  Tagurile:
  Pacienți, medicamente


  Știrile Zilei