07:18 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Viorel Husanu

  Viorel Hușanu: ”Șpaga, pierderile din Sănătate sunt la achiziții!”

  © Facebook / Viorel Husanu
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  107620

  Liderul SANITAS București a reacționat, după ce The Economist a scris că sistemul de sănătate din România este cel mai slab din întreaga Uniune Europeană.

  BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Potrivit unei analize realizate de The Economist, sistemul de sănătate din România se luptă pentru a se reforma, iar creșterea salariilor și încercările de reducere a corupției pot fi considerate un început.

  Cu toate acestea, chiar dacă, în ultimii ani, salariile s-au dublat, corupția, investițiile insuficiente și exodul personalului medical rămân o plagă, potrivit sursei citate

  De asemenea, obiceiul de a oferi mită în schimbul îngrijirii medicale este adânc înrădăcinat în România. Sumele mari de bani gândite a fi spălate prin tranzacții cu furnizorii de echipamente și consumabile din spitale sunt, la rândul lor îngrijorătoare. În acest sens, The Economist amintește de cazul Hexi Pharma, din 2016, atunci când s-a descoperit că firma care furniza dezinfectanți către 350 de spitale publice îi dilua semnificativ cu apă.

  Viorel Hușanu, liderul SANITAS București a explicat, pentru Sputnik, că pierderile din Sănătate sunt la achiziții.

  ”Îmi mențin linia și nu pot spune decât că șpaga (comisioanele), pierderile din Sănătate sunt la achiziții, acolo unde se cumpără totul la suprapreț. Și mă întreb de ce nu se ia ca reper prețul cu care achiziționează sistemul privat. De ce la privat seringa este cumpărată cu un leu, iar la stat cu 2 lei, de ce un RMN la privat ajunge la 1 milion de euro, iar la stat cu de 3 ori mai mult ? De ce alimentele – cartofii, carnea congelată etc – nu se cumpără cu prețul pe care-l găsim în supermarket, ci mai scump? Acolo sunt pierderile din Sănătate. Până nu rezolvăm acest aspect nu schimbăm nimic”, a punctat Hușanu.

  Tematic

  Hușanu: ”Am observat startul unei prigoane asupra asistenților medicali”
  Mita din spitale. Hușanu:”Probabil respondenți sunt pacienții fictivi trimiși de minister”
  Vom avea personal medical tot mai nepregătit? Ce spune Hușanu, SANITAS
  Sporurile din Sănătate 2019: Hușanu, precizări importante VIDEO
  Se golesc spitalele din București? Ce spune Hușanu, SANITAS
  Hușanu, despre Sorina Pintea: ”Au fost 2 ani în care și-a bătut joc de salariați”
  Angajații din Sănătate vor schimbarea legii salarizării. Hușanu, mesaj ferm


  Știrile Zilei