12:29 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  8510

  Profesorul universitar doctor Alexandru Rafila a precizat că, deși până acum numărul de îmbolnăviri de gripă și cel de viroze este mic, trebuie să așteptăm datele de la Institutul de Sănătate Publică.

  BUCUREȘTI, 2 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Rafila a explicat că, în perioada sărbătorilor, numărul de cazuri de îmbolnăviri cu gripă care intră în sistemul de monitorizare este relativ mic. Din acest motiv, trebuie să așteptăm prima raportare din anul 2020 pentru a vedea care este situația.

  ”În acest an, încă de la începutul sezonului, toate tulpinile de virus gripal, atât de tip A, cât și de tip B au fost izolate și ceea ce precizează și Centrul European de Control al Bolilor, această circulație simultană a tuturor tipurilor de virus gripal ar putea să facă un sezon ceva mai dificil, cu număr mai mare de îmbolnăvire, într-un interval de timp relativ scurt", a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, pentru dcnews.ro.

  Vaccinarea rămâne sigura metodă de prevenire a gripei, alături, evident, de măsuri generale legate de igienă.

  Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin, iar, până la finalul anului 2019 se administraseră, informează medicul Rafila, aproape 1,4 milioane de doze. La acestea se adaugă cele care au fost achiziționate direct din farmaciile cu circuit deschis.

  Pe piața liberă, numărul se apropie de 400.000 de doze achiziționate de populație.

  Alexandru Rafila a estimat că, în România, vor fi vaccinate în jur de 2 milioane de persoane.

  "E o creștere față de anul precedent, dar încă nu suficientă și trebuie să ne gândim la o modalitate astfel încât tot mai multă lume să aibă acces la vaccinare, încât toate categoriile la risc, inclusiv copiii și toate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani să poate să fie vaccinate în viitor, eventual printr-un mecanism de compensare a vaccinurilor, ceea ce este practic implementat în toate țările din Uniunea Europeană", a adăugat Alexandru Rafila.

  Tematic

  Toamna își intră în drepturi: Cum să ne protejăm de gripă și răceli
  Epidemie de gripă – se întorc elevii de luni la şcoală?
  Avertisment înfiorător al OMS - pandemie de gripă, inevitabilă
  Se suspectează apariţia unui nou focar de gripă aviară. Alertă şi în Bucureşti
  Consumul de lapte în timp ce aveţi gripă agravează simptomele, potrivit unui studiu
  Elevii şi preşcolarii, în pericol – România, în pragul unei epidemii de gripă
  Cercetătorii au descoperit remediul care ar anihila definitiv toate formele de gripă
  Tagurile:
  Avertisment, Specialiști, gripă

  Știrile Zilei

  • Finala Champions League, victoria echipei Bayern Munchen

   Bayern Munchen a început în forță cursa pentru câștigarea unui nou titlu de campioană! La doar 3 săptămâni de la cucerirea Ligii Campionilor şi la 5 de la meciul în care au umilit-o pe Barcelona, bavarezii au reuşit un alt rezultat incredibil.

   29
  • Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

   107
  • Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

   Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

   251