18:16 22 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirusul din China - epidemie globală (43)
  313871

  Cifre de ultimă oră și reacții ale pieței la apariția virusului trimit la o întrebare: cui folosește scăderea cererii unui consumator major de petrol din Golf și Rusia?

  BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Multă lume este suspicioasă atunci când apar fenomene de tip epidemii cu viruși cărora cele mai importante institute nu de cap. De multe ori se pune problema dacă în spate nu sunt alte cauze – iar la capătul firului este… motivul absolut: banul. Câștigul material.

  În cazul de față mi-a atras atenția o informație: celebra bancă Goldman Sachs, una dintre multinaționalele considerate vinovate de criza din 2007-2008, face un comentariu interesant – coronavirusul ar putea genera o scădere a cererii de petrol a Chinei.

  Asta ar putea duce la o scădere a prețului petrolului cu aproximativ 3 dolari pe baril – și în acest fel s-ar compensa creșterea din ultimul timp, din cauza situației din Orientul Mijlociu.

  Ori, se știe, una dintre principalele ”arme” folosite de SUA contra Rusiei și a altor exportatori de petrol și gaze a fost scăderea prețului mondial la resurse pe bază de hidrocarburi.

  ”Translatând impactul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) în (tranzacțiile din) 2020 obținem un potențial impact negativ de 260.000 barili pe zi asupra cererii globale de petrol”, a declarat un analist al Goldman Sachs, scrie Bloomberg

  Prețurile petrolului Brent sunt în prezent sub 65 dolari barilul, în urcare cu 5 procente după atacurile din Irak, asta în timp ce cotația petrolului american este cotat la circa 58 dolari pe baril.

  Cu alte cuvinte, variația de preț a petrolului în urma scăderii cererii din China (numai din China, deocamdată!) conduce la… diferențe imense în tranzacții – e vorba sume uriașe!

  Deci, întrebarea este – cui folosește scăderea cererii unui consumator major de petrol din Golf și Rusia?

  Reamintim că semnalul de alarmă față de noul virus s-a declanșat în centrul Chinei, în orașul Wuhan și s-a răspândit în alte zone din China, fiind deocamdată 440 de cazuri confirmate și nouă decese.

  Cazuri au fost semnalate în SUA, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia și Taiwan. Epidemia cu virusul SARS (2002-2003) a apărut tot în China și se consideră că ar fi făcut aproape 800 victime în întreaga lume.

  Тема:
  Coronavirusul din China - epidemie globală (43)
  Tagurile:
  virus


  Știrile Zilei